Novi podsticaji za poljoprivredu i ruralni razvoj

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini, za čije sprovođenje su  obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 36,7 milijardi dinara.

Podsticajima treba da se podrži brži održivi razvoj nedovoljno razvijenih oblasti poljoprivredne proizvodnje i područja sa oteženim uslovima rada u poljoprivredi unapređenjem konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava. Predviđena sredstva raspoređivaće se za tačno određene programske aktivnosti odnosno projekte – za direktna plaćanja iznos od 18.326.899.000 dinara, mere ruralnog razvoja – 6.077.200.000 dinara, kreditnu podršku u poljoprivredi – 300.000.000 dinara, posebne podsticaje  – 230.000.000 dinara i IPARD podsticaje – 3.934.000.000 dinara,  dok je ostatak iznosa predviđen za zahteve iz prethodnih godina predviđenih za isplatu u ovoj godini.

Uredbom su propisani iznosi direktnih plaćanja koji se odnose na premije, tačno određene podsticaje za prozvodnju i regrese.

Merama ruralnog razvoja predviđena je podrška programima koji se odnose na unapređenje konkurentnosti, očuvanje i unapređenje životne sredine i prirodnih resursa, diversifikaciju dohotka i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima, kao i priprema i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja.

Podsticaji kroz kreditnu podršku treba da omoguće poljoprivrednim proizvođačima da pod povoljnijim uslovima od tržišnih, dođu do finansijskih sredstava iz bankarskih izvora.

Tekst uredbe možete pročitati ovde

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *