Novi kontakt centri i platforme za informisanje

Poštovani poslodavaci,

Obaveštavmo Vas da je Vlaда Republike Srbije uspostavila jedinstveni kontakt centar „COVID-19” na broju 19819. Pozivanjem ovog broja, građani mogu dobiti savete i preporuke stručnjaka u borbi protiv koronavirusa, kao i kontaktirati nadležne stručne službe u celoj državi.

Radno vreme operatera je svakim danom od 8.00 do 22.00 časa, dok će građani imati mogućnost da se 24 časa dnevno upoznaju sa informacijama u vezi sa virusom COVID-19. Pozivanje kontakt centra 19819 je besplatno za korisnike svih mreža, bilo da je reč o fiksnim ili mobilnim operatorima.

Vlada Republike Srbije uspostavila je i jedinstveni kontakt centar za pomoć starim licima na broju 19920. Pozivanjem ovog broja, građani se mogu obratiti za pomoć po pitanju namirnica, lekova i drugog u gradskim i opštinskim centrima u kojima se angažuju volonteri. Pozivanje kontakt centra 19920 je besplatno za korisnike svih mreža, bilo da se radi o fiksnim ili mobilnim operatorima.

U saradnji sa kompanijom „Rakuten Viber CEE“, Vlada Republike Srbije pokrenula је na Viber platformi automatski info servis COVID-19 Info, kako bi građani dobili proverene informacije, važne novosti i odgovore na pitanja u vezi sa COVID-19. Građani ovom servisu mogu da pristupe preko Viber aplikacije ili linka na zvaničnom sajtu www.covid19.rs. Dodatno, svi korisnici Viber aplikacije će uskoro dobiti i posebnu poruku sa linkom za komunikaciju sa COVID-19 Info servisom, gde izborom odgovora iz ponuđenih menija ili postavljanjem sopstvenih pitanja mogu dobiti informacije koje ih interesuju. COVID-19 Info servis će konstantno biti ažuriran i dopunjavan u skladu sa pitanjima koja građani budu postavljali.

Vlada je takođe uspostavila nacionalnu platformu za prijavu volontera na adresi www.budivolonter.gov.rs. Svi građani koji ne pripadaju rizičnoj grupi i žele da pomognu našim najstarijim sugrađanima i drugim rizičnim grupama stanovništva, mogu se prijaviti popunjavanjem prijave na sajtu www.budivolonter.gov.rs ili besplatnim pozivanjem kontakt centra COVID-19 na broj 19819 svakim danom od 8.00 do 22.00 časa.

Nakon što nadležne službe odobre prijavu, volontere će kontaktirati gradski i opštinski centri sa detaljnim uputstvima i prvim zadacima. Sve podnete prijave zainteresovanih građana koji žele da pomognu i budu volonteri će se proveravati, sa ciljem da se spreči i najmanja zloupotreba. Platforma je realizovana uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Тakođe, počeo je sa radom i Kontakt centar za republičke inspekcije. Građani i privreda od danas mogu da prijave nezakonito podizanje cena životnih namirnica, lekova, medicinskih sredstava i zaštitne opreme na broj: 011/6350-322 ili putem sajta inspektor.gov.rs. Operateri će biti na raspolaganju od 9.00 do 16.00 časova, a van radnog vremena moguće je ostaviti prijavu kao govornu poruku .

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *