Nove mere najviše pogađaju ugostitelje

Unija poslodavaca Srbije se od početka pandemije zalaže za stabilizovanje i pomoć najpogođenijim sektorima privrede, među kojima su i ugostitelji. Nove mere ponovo najviše pogađaju upravo ovaj sektor koji ima ozbiljne poteškoće u poslovanju usled drastičnog pada prometa, očuvanja pune zaposlenosti i ograničenja u pogledu rada.

Najnovija odluka Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, i s tim u vezi izmena Uredbe Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koja nalaže da u zatvorenom prostoru u kome se vrši pružanje ugostiteljskih usluga usluživanjem hrane i pića, kao i u drugim objektima u kojima se vrši održavanje zabavnih i drugih manifestacija, u periodu posle 20.00 časova može boraviti samo lice koje poseduje Kovid sertifikat, donela je mnoga pitanja i nedoumice, i to ne samo za poslodavce iz pomenutih delatnosti, već i za same građane. Ovo pogotovo što su za kršenje iste predviđene visoke kazne.

U pogledu primene Uredbe javila su se pitanja poslodavaca oko načina primene mera. Naš član Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede (HORES), uputilo je  molbu za tumačenje navedene uredbe Kriznom štabu i Sanitarnoj inspekciji. U molbi su naveli neka od pitanja koja muče ugostitelje, poput onih da li se Uredba odnosi na sve zaposlene u hotelu ili samo na zaposlene u hotelskom restoranu, da li je neophodno goste legitimisati svakodnevno nakon 20.00 časova, da li su mladi do 18 godina koji borave u hotelu obavezni da imaju propusnicu, kao i da li zaposleni koji je primio prvu dozu vakcine i čeka na termin druge doze može da radi u hotelu i restoranu i dr. pitanja.

Pozivamo sve poslodavce koji imaju nedoumice oko primene Uredbe da nas kontaktiraju. Po dobijanju odgovora i tumačenja Kriznog štaba i drugih nadležnih institucija informisaćemo privrednike o dobijenim instrukcijama i tumačenjima kako bi se izbegle greške koje poslodavce mogu skupo koštati.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *