Nova pravila o elektronskoj trgovini

Skupština Republike Srbije usvojila je predložene Izmene i dopune Zakona o trgovini i Zakona o elektronskoj trgovini kojim se reguliše elektronska-internet prodaja. Iz godine u godinu, broj ljudi u Republici Srbiji  koji kupuje i prodaje robu preko interneta raste što podrazumeva ozbiljan pristup sa ciljem zaštite potrošača, ali i zaštite onih koji plasiraju robu preko interneta.

Novine u zakonima  su deo procesa pravne harmonizacije sa evropskim zakonodavstvom- Direktivom o elektronskoj trgovini.  Izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini omogućeno je uklanjanje nedopuštenih sadržaja na internetu, ali i  način na koji se potrošačima putem SMS ili elektronskom poštom plasiraju i promovišu proizvodi i usluge trgovaca  što sve za cilj ima dalji razvoj  digitalne ekonomije i trgovine.

Slanje komercijalne poruke elektronskim putem, dozvoljeno je samo uz prethodni pristanak lica kome je takva vrsta poruke namenjena. Pružalac usluge dužan je da redovno proverava i prihvata zahtev za odjavu koje upućuje lice koje ne želi da prima takve komerijalne poruke.

Slanje komercijalnih poruka mimo saglasnosti osobe kojoj je upućena, izmenom zakona je takođe prekršajno sankcionisana fiksnom kaznom od 100.000,00 dinara za pravno lice, odnosno 20.000,00 dinara za preduzetnika.

Izmene i dopune zakona o elektronskoj trgovini možete pročitati ovde

Izmene i dopune zakona o trgovini možete videti ovde

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *