Nova podrška ugostiteljima i turističkoj privredi

Bespovratna subvencija u iznosu od  30.367 dinara, na osnovu Uredbe Vlade o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2,  biće omogućena po svakom zaposlenom u sektoru ugostiteljstva i turističke privrede.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju  svi privredni subjekti u privatnom sektoru – privredni subjekti koji nisu obuhvaćeni Pravilnikom o Spisku korisnika javnih sredstava.

Uslov za dodelu bespovratnih sredstava je da je privredni subjekt u Agenciji za privredne registre, kao pretežnu delatnost, registrovao neku od delatnosti navedenih ovde.

Sredstva utvrđena Programom dodeljuju se bespovratno u visini od 30.367,00 dinara po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekt isplatio zaradu za mesec oktobar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Isplatu pomentih sredstava vršiće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a odbrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Ministarstvo finansija – Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe.

Privredni subjekti sa Spiska biće obavešteni o otvaranju namenskih dinarskih računa dostavljanjem obaveštenja u elektronsko poresko sanduče na portalu ePorezi, a spisak subjekata koji ostvaruju pravo na subvencije biće objavljen na internet stranicama Ministarstva finansija – Poreske uprave i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Privredni subjekt prihvata prava i obaveze iz Programa korišćenjem sredstava sa posebnog namenskog računa na koji će biti uplaćena sredstva po Programu.

Pravo na korišćenje subvencije gubi se ukoliko privredni subjekt broj zaposlenih u periodu od stupanja na snagu Programa do 31. jaunara smanji za više od 10%., dok se isplaćena sredstva mogu iskoristi zaključno sa 15. februarom 2021. godine, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Republike Srbije.

Cilj ovih mera, kako se ističe samim Programom je očuvanje ugostiteljske delatnosti, očuvanje turističke industrije i drugih privrednih grana povezanih sa ugostiteljstvom i turizmom, očuvanje zaposlenosti u tim granama, kao i obezbeđivanje uslova za oporavak i planiranje turističke industrije za sledeću sezonu.

Podsećamo i da je ova Uredba rezultat napora Unije poslodavaca Srbije koja je kroz svoje brojne iinicijative i predloge mera od početka pandemije izazvane virusom Covid 19 tražila posebnu podršku za najugroženije delatnosti.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *