Neophodne nove mere, pre svega – reprogramiranje plaćanja poreza i doprinosa

Miloš Nenezić predsednik Unija poslodavaca Srbije RTS Oko magazin - 02-12-2020

U januaru preduzeća neće moći da plate tekuće obaveze i poreze i doprinose, čije je plaćanje država odgodila, ugušiće ih to – upozorio je Miloš Nenezić, predsednik UPS u sinoćnjoj emisiji RTS “Oko ekonomije” u kojoj je gostovala ministarka Anđelka Atanasković, koja je odgovorila će se odgoda plaćanja poreza i doprinosa iz tog perioda odložiti najverovatnije do juna iduće godine.

Kako će se raditi i živeti iduće godine, koja radna mesta će opstati, koja su ugrožena, kome će država pomoći, a kome pomoći nema… – bila su pitanja na koja su u TV emisji odgovarali Anđelka Atanasković, ministarka privrede Republike Srbije, Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) i Skupštine Privredne komore Srbije (PKS) i Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Anđelka Atanasković, ministarka privrede Republike Srbije

U ime privrednika, poslodavaca, Miloš Nenezić je podsetio na ključne inicijative i predloge i naglasio da država, posebno sad, u vreme pandemije, privredi može da pomogne na razne načine.

– Potrebno je da se u javnom sektoru brzo rešavaju, pre svega, birokratski problemi, na šta smo ukazivali i pre pandemije COVID-19 – rekao je Miloš Nenezić – Neophodno je da javni i državni sektor izvršavaju svoje obaveze na vreme. Ne samo po pitanju plaćanja, nego i što se tiče procesuiranja papirologije. To je nešto što je uvek bila najveća pomoć privredi.

U godini koja je pred nama brine nas prvo Nova godina, rekao je Nenezić. Ne samo zbog toga što će ugostitelji biti dodatno ugroženi, jer neće biti okupljanja za novogodišnje praznike, nego i zato što dolazi januar, uvek težak za poslovanje, ovog puta veoma težak i dodao:

– Brine nas sutacija koja će da nastane od januara. Porezi i doprinosi, čiju je obavezu plaćanje država odgodila u januaru doći na naplatu… Neophodne su nam nove mere koje će da se odnose, pre svega, na ponovno reprogramiranje poreza i doprinosa. Jer, u ovako teškoj situaciji preduzeća koja će u januaru trebati da plate tekuće obaveze, trebalo bi da plate i ove reprogramirane. To je prosto nemoguće. Jednostavno, ugušiće ih to.

Najverovatnije će biti novog prolongiranja plaćanja poreza i doprinosa za period u kojem je bilo pauzirano u ovoj godini, i to, najverovatnije do juna – najavila je ministarka Atanasković. – Takođe smo planirali da se preko banaka izvrše vrlo povoljni krediti…

Inače, kao privrednici zadovoljni smo sa merama koje je donela država, u saglasnosti Privrednom komorom Srbije i sa Unijom poslodavaca, podsetio je Nenezić. Država je pokazala izuzetnu spremnost i poslušala privredu. Nažalost, pandemija nam se desla u najnezgodnijem trenutku, kada je, posle više godina, budžet najzad stao na noge. Ali, dobro smo se izborili sa tim.

– Unija poslodavaca Srbije i Privredna komora dali su ove godine oko 150 inicijativa i predloga i  polovina je već u primeni. Od toga 65 od strane PKS i 28 od UPS samo za vreme pandemije korona virusa, a prihvaćeno ih je 59. Te inicijativama, uz podršku Vlade, dovele su do toga da je dobar deo industrije ostao vitalan – rekao je Miloš Nenezić.

– Za privatni sektor je ključno da osluškuje okruženje i da kroz nadležna ministarstva koristi šanse – istakao je Nenezić. – Jer koliko god da je ova pandemija loša, toliko i otvara nove mogućnosti. Neki sektori su napredovali, posmatrajući treće kvartale ove i prošle godine, zbog toga što su iskoristili baš ove šanse o kojima je ministarka govorila. Jer, Evropa, kojoj mi pripadamo, sve više se zatvara u neko svoje mini okruženje tako da naše firme mogu u tome da nađu svoju šansu. Ali, da bi našli svoju šansu, treba prvo da prežive, a mi treba da im omogućimo da budu vitalne i da mogu da nastupaju na tim tržištima.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *