Neophodan rok za prilagođavanje poslodavaca
na potpunu zabranu pušenja

U anketi koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije, a povodom najave Ministarstva zdravlja o izmenama i dopunama Zakona o  zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i uvođenja zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorijama – 58,1 % poslodavaca podržalo je predlog za potpunu zabranu pušenja u zatvorenim prostorima.

Svi ispitanici smatraju da je neophodno ostaviti rok za prilagođavanje privrednika, ukoliko izmene i dopune zakona budu usvojene. Kao optimalan rok za primenu novih zakonskih rešenja, većina anketiranih poslodavaca vidi period od godinu dana.

Poslodavci koji podržavaju potpunu zabranu pušenje, kao argumente za to navode poboljšanje kvaliteta vazduha, poboljšanje zdravlja zaposlenih, pozitivan imidž firme, smanjenje rizika od požara i druge razloge.

Sa druge strane, ispitanici koji se protive potpunoj zabrani upozoravaju na rizike od ekonomskih gubitaka, zatvaranja nekih objekata, ukidanja jednog broja radnih mesta, poremećaja u lancu snabdevanja, ali i gubitka slobode izbora i osećaja diskriminacije.

Nešto manje od polovine ispitanika smatra da kazna treba da bude u visini do 50.000, dok je svega petina anketiranih poslodavca podržala predlog drakonskih kazni u visini od 500.000 do milion dinara.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *