NEMA ODUSTAJANJA-RADIONICA UNIJE POSLODAVACA SRBIJE ZA UDRUŽENJE ŽENA NA PREKRETNICI

U okviru programa “16 radionica plus” koje organizuje Udruženje “Žene na prekretnici”, održana je jednočasovna radionica  Unije poslodavaca Srbije, koja je članicama ovog udruženja, ženama starijim od 45 godina, a koje su ostale bez posla, približila aktuelne prilike na tržištu rada a posebno u najbrojnijim privrednim društvima-malim i srednjim preduzećima.

Često možemo čuti da su mala i srednja preduzeća (MSP) „stub razvoja“ ekonomije svake zemlje, da značajno doprinose društvenom bruto proizvodu i zapošljavanju,  da zbog svoje veličine brže prepoznaju i spremnija su da prihvate nove trendove u industriji čime se stvaraju uslovi za njihov  dalji razvoj i novo zapošljavanje.

Učesnice radionice su  se upoznale sa tematskim oblastima:

  • tržište rada i struktura privrede u Srbiji i uloga Unije poslodavaca Srbije
  • mogućnosti i potencijali sektora Malih i srednjih privrednih društava u Srbiji (MSP) za otvaranje novih radnih mesta
  • poslovna politika, regrutacija i selekcija ljudskih resursa u MSP

Opšti zaključak ove radionice je da se profesije velikom brzinom menjaju, da znanja zastarevaju i da se čovek uči dok je živ. Pojedina zanimanja se gase i sve je manja potreba za određenim strukama.  Neka druga, nova zanimanja su u ekspanziji i vrlo su tražena na tržištu. Brzim razvojem tehnologije, menjaju se i aktuelne prilike u poslovanju pa samim tim i u novom zapošljavanju. Iz tog razloga znanje je najvažnija investicija i u modernoj ekonomiji znanje je najvažniji resurs savremenog poslovanja.  Prilike na tržištu rada brzo se menjaju i treba naučiti prilagoditi se. I pored realnih činjenica i pokazatelja da nema mnogo novootvorenih radnih mesta i da je put do posla dugotrajan proces oko jednog smo se sa osmehom složili – da odustajanja nema.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *