Пројекат „Не одлажи – време је за посао”

Projekat Udruženja pacijenata obolelih od reumatskih bolesti Republike Srbije (ORS) “Ne odlaži, vreme je za posao” ima za cilj da motiviše obolele od težih reumatskih bolesti (njih je oko 70.000) da se zaposle ili da pokrenu sopstveni biznis. Unija poslodavaca Srbije je zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i Nacionalnom službom za zapošljavanje jedan od partnera na ovom važnom projektu u okviru koga se želi promeniti pristup u odnosu na obolele od reumatskih bolesti.

Reumatske bolesti su takve da utiču na radnu sposobnost, ali to ih ne isključuje sa tržišta rada. Uprkos različitim oblicima reumatskih oboljenja i dalje su radno sposobni uz minimalna ograničenja.

Biti zaposlen za osobe koje pate od reumatskih bolesti ne predstavljaju samo materijalnu sigurnost već predstavlja i važnu psihološku motivaciju u borbi za svoje zdravlje. Imajući to u vidu zapošljavanje pacijenata sa reumatskim bolestima može biti obostrano korisno kako za poslodavce tako i za njih same.

Пројекат „Не одлажи – време је за посао”

Tokom realizacije projekta “Ne odlaži, vreme je za posao”organizovano je nekoliko značajnih aktivnosti. Jedna od prvih bila je uпознавање незапослених лица оболелих од реуматских болести и болести коштано-мишићног система (РМД) са програмом едукације Националне службе за запошљавање (НСЗЗ)  кроз учешће на манифестацији  Сајам Ј=ДНАКИ. Takođe organizovani su sastanci sa predstavnicima institucija u okviru kojih su se učesnici upoznavali sa politikama zapošljavanja i zakonskim okvirom.

U okviru treće faze projekta “Ne odlaži, vreme je za posao” organizovane su online tribine koje su se bavile izazovima sa kojima se susreću osobe obolele od reumatskih bolesti. Udruženje pacijenata obolelih od reumatskih bolesti Republike Srbije (ORS) organizovalo je i koferenciju za medije uz učešće svih partnerskih organizacija povodom realizacije projekta „ Ne odlaži -vreme je za posao“ uz podršku Evropske asocijacije udruženja za borbu protiv reumatizma (EULAR).

U narednom periodu svi partneri na projektu će aktivno raditi na stvaranju boljih uslova za zapošljavanje i radnu integraciju obolelih od reumatskih bolesti. Važno je nastaviti politiku u okviru koje  razvoj tržišta omogućava pristup zapošljavanja pod jednakim uslovima za sve što je suština nove Strategije zapošljavanja koju je Vlada RS usvojila u februaru 2021. zaperiod 2021-2026. sa pratećim akcionim planom za prvi trogodišnji period usvojenim u martu ove godine, sa merama i aktivnostima za podsticanje zapošljavanja najranjivijih slojeva stanovništva.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *