Nastavljeni pregovori sa sindikatima i Vladom oko minimalne cene rada

Danas je održan drugi sastanak sa predstavnicima sindikata i Vlade Republike Srbije oko utvrđivanja visine minimalne cene rada.  Ministarstvo finansija je predložilo povećanje od šest do deset odsto, dok sindikati traže rast minimalca za oko 24,5 odsto.

Predstavnici pregovaračkog tima Unije poslodavaca Srbije smatraju da povećanje minimalne cene rada mora biti praćeno umanjenjem poreza i doprinosa na zarade zaposlenih obzirom da je od 2012. godine do sada „minimalac“ uvećan za oko 50 odsto dok je privrednicima u Srbiji vrlo teško da u tako kratkom periodu  postignu takvu produktivnost.

Umanjenje stope poreza i doprinosa na zarade bi se državnom bužetu nadoknadilo kroz efikasnu kontrolu, i suzbijanje nelojalne konkurencije dok bi poslodavcima bi bilo omogućeno da posluju bez dodatnih gubitaka, uplaćuju poreze i doprinose, proširuju poslovanje, investiraju i otvaraju nova radna mesta. Smanjenje velikog broja fiskalnih i parafiskalnih nameta, posebno na lokalnom nivou,  dodatno bi uticalo na kreiranje povoljnog privrednog ambijenta za poslovanje.

Konačan dogovor nije postignut, a pregovori se nastavljaju sa ciljem da se stavovi i interesi sva tri socijalna partnera približe.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *