Nastavlja se program “Moja prva plata”

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plata”. Program je takođe i jedna vrsta dodatne podrške procesu integracije nezaposlenih mladih na tržište rada i podrške privrednicima tokom krize.

U program će biti uključeno 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, a koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Tokom trajanja Programa angažovanim licima sa srednjim obrazovanjem će se obezbediti mesečna novčana naknada u iznosu od 22.000 dinara, a angažovanim licima sa visokim obrazovanjem u iznosu od 26.000 dinara.

Moja prva plata” je program aktivne politike zapošljavanja koji je startovao 2020. godine, a čiji je cilj da podrži mlade u najkritičnijem prelaznom periodu od završetka formalnog obrazovanja do ulaska na tržište rada i prvog zaposlenja. U definisanju uslova ovog programa, aktivno je učestvovala i Unija poslodavaca Srbije (UPS).
Predstavnici UPS posebno su zadovoljni uvaženim predlozima, među kojima je i ukidanje uslova za kandidate koji su uključivali minimum šest meseci na evidenciji Nacionalne službe, kao i prosek od 8,5 za fakultetski obrazovane mlade ljude, što je poslodavcima otežavalo učešće u sličnim programima.

Imajući u vidu da se radi o mladima bez radnog iskustva, ovaj program omogućava poslodavcima da uz podršku i subvencije države dodatno investiraju u stručno usavršavanje mladih koje će kasnije omogućiti i mladima, ali i poslodavcima da ostvare konkurentnu poziciju na tržištu rada. Program “Moja prva plata” je urađen po uzoru na ranije popularanu i vrlo uspešnu meru aktivne politike zapošljavanja “Moja prva šansa” koja je imala izuzetne efekte na zapošljavanje svih mladih koji su učestvovali u ovoj meri.

U periodu od 20.avgusta do 20. septembra 2021. godine, poslodavci mogu podneti zahtev za učešće i oglasiti pozicije elektronskim putem, na veb portalu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Konačan izbor kandidata poslodavci iz privatnog sektora će vršiti od 1. do 15. novembra 2021. godine, a ugovori se potpisuju nakon 15 dana. Ukoliko poslodavac nije registrovan u Agenciji za privredne registre potrebno je da priloži skenirano rešenje nadležnog organa o upisu u registar. Prijavljivanje kandidata se vrši preko istog portala u periodu od 01. do 31. oktobra 2021. godine.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *