Najefikasnija rešenja za uređivanje radnih praksi

Unija poslodavaca Srbije stalno ukazuje na potrebu da školujemo kadar koji će izgraditi našu ekonomiju.

Zato smatramo da je naše aktivno učešće u izradi Nacrta zakona o radnoj praksi, dragocena prilika da predložimo rešenja koja će, gledano iz ugla privrede, imati učinak na inovacije, kreiranje novih kvalitetnih poslova i rast produktivnosti.

S tim u vezi, zalažemo se da ovaj propis treba da omogući mladima nakon redovnog školovanja za određeno zanimanje, ali i svim ostalim licima koja žele da se prekvalifikuju i dokvalifikuju i steknu praktična znanja i veštine, da povećaju svoju šansu za dobar posao.

Sve ovo će doprineti napretku celog društva. Upravo zato ističemo da novi zakon mora da predvidi rešenja koja će biti sprovodiva i koja će motivisati i poslodavce i buduće praktikante na zaključenje ugovora o radnoj praksi.

S obzirom na to da u tekstu aktuelnog nacrta i dalje postoje rešenja koja bi po nama mogla negativno uticati na implementaciju ovog zakona, organizovali smo sastanak sa zainteresovanim poslodavcima kako bismo razmotrili mogućnosti za njegovo poboljšanje. Sastanak je održan u prostorijama Unije poslodavaca Srbije i bazirao se na konstruktivnoj diskusiji i komentarima.

Zaključak sa sastanka je da radne prakse treba učiniti dostupnim i pristupačnim za sve zainteresovane strane, na način da se olakša angažovanje praktikanata u skladu sa potrebama i mogućnostima različitih preduzeća. Predstavnici privrede su se složili da bi poslodavci koji se opredele za zaključivanje ugovora o radnoj praksi trebalo da budu podržani od strane države određenim (poreskim) olakšicama ili subvencijama.

Još jednom pozivamo sve zainteresovane poslodavce da nam dostave svoje pisane komentare, predloge i sugestije, najkasnije do petka, 15. septembra, na adresu j.milikic@poslodavci.rs  u cilju pripreme kvalitetnih rešenja.

Vaše mišljenje i sugestije su od velikog značaja kako bismo zajedničkim snagama obezbedili da budući zakon doprinese stabilnom poslovnom rastu i ravoju naše privrede i društva.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *