Najbolje rešenje za regulisanje radne prakse

Više od jedne decenije Unija poslodavaca Srbije se  aktivno bavi  i prati kretanja na tržištu rada, a posebno u pogledu deficita stručnih kadrova i položaja mladih  koji iz formalnog obrazovanja izlaze bez praktičnih znanja koja su neophodna u realnom poslodnom okruženju. Angažovanje lica koja nemaju prethodno radno iskustvo zahteva dodatna prilagođavanja i ulaganja u obuke kako bi stekli neophodne veštine i znanja za obavljanje određenih poslova što traži traži dodatna ulaganja i rezultira smanjenim interesovanjem za poslodavca.

U tom pogledu jedna od najznačajnijih  inicijativa Unije poslodavaca Srbije se odnosi na sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema, ali podjednako važno je i regulisanje radne prakse kao mogućnosti za povezivanje poslodavaca i mladih bez radnog iskustva. 

Uvažavajući sve argumente Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je ponovo formiralo radnu grupu koja treba da nađe najbolje rešenje za regulisanje radne prakse u okviru koje se nalaze i predstavnici Unije poslodavaca Srbije.  Akcenat se stavlja na izradu Zakona o radnim praksama, a ne na dopuni člana 201. Zakona o radu kako je Unija poslodavaca Srbije najpre predlagala.

Podsećanja radi  2021. godine u okviru rada Socijalno- ekonomskog saveta Republike Srbije (109. redovna sednica, održana 26. januara 2022. godine u Beogradu) nije postignut konsenzus oko  Nacrta zakona o radnoj praksi jer se sa predloženim tekstom nisu složili ni predstavnici Unije poslodavaca Srbije kao ni reprezentativni sindikati.

Na današnjem sastanku Unija poslodavaca Srbije je sa svojim članovima razmatrala poslednju verziju Nacrta zakona o radnoj praksi, a konsultacije na ovu temu su omogućene i elektronski. Pozivamo sve zainteresovane poslodavce da nas kontaktiraju i učestvuju u donošenju pozitivnih i podsticajnih regulativa.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *