Na Zlatiboru održano XXII godišnje međunarodno naučno stručno savetovanje

U organizaciji Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije, a pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije rada i Kancelarije atašea za rad i socijalna pitanja Ambasade Austrije, na Zlatiboru je održano XXII godišnje međunarodno naučno stručno savetovanje “Fundamentalni principi i prava na radu u propisima u praksi Srbije i Međunarodne organizacije rada”.

Na Savetovanju su učestvovali eksperti Međunarodne organizacije rada, eksperti iz Evropske unije, predstavnici Unije poslodavaca Srbije, predstavnici reprezentativnih sindikata,  Ministarstva za rad, zapošqavanje, boračka i socijalna pitanja, profesori radnog, međunarodnog radnog, socijalnog i službeničkog prava sa svih naših univerziteta, kao i sa prestižnih univerziteta u regionu, sudije Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, sudije apelacionih i drugih sudova, stručnjaci Ustavnog suda, miritelji i arbitri, predstavnici značajnih institucija iz oblasti rada kao i eksperti koji rade na kreiranju zakonskih akata iz oblasti rada.

Ove godine Međunarodna organizacija rada slavi svoju stogodišnjicu postojanja, kao jedina tripartitna međunarodna organizacija koja uspostavlja međunarodne standarde rada i nadgleda njihovo sprovođenje.
Ovaj izuzetan jubilej Međunarodna organizacija rada obeležiće nizom važnih događaja širom sveta zajedno sa najznačajnijim institucijama i organizacijama sa kojima sarađuje. U Republici Srbiji Međunarodna organizacija rada odabrala je upravo ovogodišnje Savetovanje kao događaj posvećen svom jubileju, te je Savetovanje, a naročito prvi dan rada, bilo posvećeno stogodišnjici MOR, uz učešće predstavnika MOR iz regiona i eksperata za radno pravo iz Republike Austrije.

Na savetovanju je izloženo 36 stručnih i naučnih referata, i održana su dva okrugla stola posvećena aktuelnim temama i problemima u praksi: „Novine u radnom zakonodavstvu (agencijsko zapošljavanje, štrajk i dr)“ i „Radni sporovi u praksi“.

Takođe, na  Savetovanju je potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti usaglašavanja primene metoda za mirno rešavanje radnih sporova. Ovaj Memorandum je potpisan između Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Crne Gore, Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srpske (BiH), Ministarstva rada i socijalne politike Republike Severne Makedonije i Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srbije. Navedeni Memorandum je potpisan u svrhu uspostavljanja zajedničke osnove za usaglašavanje i dalji razvoj metoda mirnog rešavanja radnih sporova. Memorandum je zasnovan na univerzalnim principima mirnog rešavanja radnih sporova koji su ugrađeni u međunarodne radne standarde, uzimajući u obzir široko prihvaćene prakse u oblasti mirnog rešavanja radnih sporova i razmenu znanja i iskustava u okviru Mreže agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *