Na devetoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU

U okviru devete plenarne sednice Nacionalnog konventa sagledali su se  glavni nalazi iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2021. godinu i predstavljene su ključne preporuke članica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

U uvodnom izlaganju  o procesu pregovaranja i ostvarenom približavanju sa EU u protekloj godini govorili su Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji,  Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Nj.E. Emanuele Žiofre, Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

U svom uvodnom izlaganju Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije je posebno naglasila da to što nisu otvorena nova poglavlja ne znači da se na njima nije radilo i da se ulažu izuzetni napori da se u što većoj meri približimo standardima EU.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije ukazala je na oblasti koje su imale ograničen napredak kao što su reforma javne uprave, vladavine prava, saradnje sa civilnim društvom i reforme u oblasti zaštite životne sredine, ali je takođe istakla ekonomske kriterijume koji su ocenjeni vrlo pozitivno.

“Ekonomski parametri su nam dobri, ali mi moramo duplo više da radimo da bi smo nadoknadili propušteno tokom devedesetih godina”

Na plenarnoj sednici u okviru konstruktivnog dijaloga sagledane su  glavne prepreke bržem napretku Srbije na putu evropskih integracija  i dati su predlozi kako da se dodatno unapredi stanje demokratije i vladavine prava i omogući stalni dijalog o javnom interesu Srbije sa ciljem da se zaštite i unapređuju vitalni interesi države.

Unija Poslodavaca Srbije ima svoje predstavnike u Nacionalnom konventu u okviru nekoliko važnih poglavlja kao što su poglavlje 2 i 19- Socijalna politika i zapošljavnje ili poglavlje 20-Preduzetništvo i industrijska politika. Plenarne sednice su prilika da Nacionalni konvent oceni dosadašnji rad i aktivnosti  članica, kao i postignute rezultate u pogledu usvajanja  preporuka upućenih  Vladi RS, Narodnoj skupštini, ali takođe i organima i institucijama EU.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *