„Moja prva plata“- počela realizacija trećeg ciklusa programa

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“. Ovaj program predstavlja podršku mladima prilikom uključivanja na tržište rada kao i podršku privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova.

Cilj programa je osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci kroz praksu koju obavlja kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad.  Program je namenjen mladima bez radnog iskustva, do navršenih 30 godina, sa srednjim ili visokim obrazovanjem, a koji se nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Program se realizuje u trajanju od 9 meseci.

U periodu od 22. avgusta do 22. septembra 2022. godine, poslodavci mogu podneti zahtev za učešće i oglasiti pozicije elektronskim putem, na web portalu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Konačan izbor kandidata poslodavci iz privatnog sektora će vršiti od 1. do 15. novembra 2022. godine, dok poslodavci iz javnog sektora konačan izbor moraju izvršiti u periodu od 16. do 30. novembra 2022. godine.

Nakon objave  lista poslodavaca sa odobrenim pozicijama i pristupiće se zaključivanju ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. Početak prakse kod poslodavca je tokom decembra 2022. godine, a najkasnije do 30.12.2022. godine. Prijavljivanje kandidata se vrši preko istog portala u periodu od 03. do 30. oktobra 2021. godine.

Mladima srednjeg obrazovanja obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 25.000 dinara, dok za one visokog obrazovanja naknada iznosi 30.000 dinara. Pored ovog iznosa koji isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje, poslodavci ukoliko žele mogu da isplate i dodatna sredstva.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *