Druga runda pregovora o minimalcu-Ministarstvo finansija predložilo da minimalna cena radnog sata u 2022. godini,iznosi 201,2 dinara

Ni na drugom sastanku povodom određivanja minimalne cene radnog sata za 2022. godinu, predstavnici poslodavaca, sindikata i Ministarstva finansija nisu postigli dogovor.

Ministarstvo finansija je predložilo da minimalna cena radnog sata za 2022. godinu, iznosi 201, 2 dinara odnosno da minimalna zarada iznosi 35.012 dinara mesečno, dok su predstavnici poslodavaca i sindikata ostali pri ranije iznetim zahtevima.

Predstavnici sindikata su na prethodnom sastanku naglasili da minimalna zarada mora biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, 39.000 dinara, dok su poslodavci ostali pri stanovištu da minimalna cena rada za iduću godinu bude veća za šest odsto, koliko se očekuje da bude privredni rast, ali i istakli da bi pristali na veći iznos ukoliko ih država oslobodi određenih parafiskalnih nameta.

Pregovori se nastavljaju u petak, 27. avgusta, nakon čega se se održati sednica Socijalno-ekonomskog saveta i konstatovati da li je i kakva saglasnost postignuta. Ako se ne postigne dogovor o visini povećanja minimalne zarade, konačnu odluku će prema Zakonu o radu doneti Vlada Srbije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *