Miloš Nenezić, uvodničar na debati „Dve decenije socijalnog dijaloga u Srbiji“

Ove godine se navršavaju pune dve decenije od kako je rođen socijalni dijalog u Srbiji. O prilikama i preprekama za njegov dalji razvoj razgovarali su Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, prof.dr Zoran Stojiljković, predsednik UGS „Nezavisnost“, prof.dr Mihail Arandarenko, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Nataša Vučković, iz Fondacije Centar za demokratiju.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisic Tepavčević je istakla da bi dijalog bio produktivan mora da bude vođen u određenom smeru sa traženjem zajedničkih rešenja,i da je govor i sposobnost komunikacije moćno oružje u našim rukama. Dijalog ne podrazumeva iste stavove, mora da podrazumeva razumevanje i toleranciju. On nije retoričko ispoljavanje govornih veština, već predstavlja način da dodjemo do zajedničkog rešenja. Ona smatra da će ovakvi sastanci će da urode plodom.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić je posebno naglasio da se izgradnjom partnerskog odnosa sa Vladom kroz dalji razvoj socijalnog dijaloga i zajedničkim angažovanjem na rešavanju ozbiljnih pitanja koja se odnose na sprovođenje ukupnih reformi u državi, može načiniti iskorak ka istinskom dijalogu za koji su svi privrednici zainteresovani.

Takođe uloga Socijalno-ekonomskog saveta je i da ukaže na ono što treba korigovati i što nije dobro. Izražen nedostatak profesionalnih i stručnih kadrova i to u skoro svim privrednim sektorima i ekonomska migracija mladih stručnjaka mora biti na listi prioriteta svih aktuelnih politika, počev od ekonomskih, preko politike obrazovanja i zapošljavanja.

Nenezić je istakao da je uključivanje privrednika u pripremu zakonskih rešenja faktor koji utiče na stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta za legalno poslovanje i daje mogućnost direktnim akterima da ukažu na smetnje i eventualne prepreke u poslovanju kao i na moguća rešenja i podsticaje koji bi dali pozitivne efekte na njihovo poslovanje te time i na javne prihode.

Debatu “Dve decenije socijalnog dijaloga u Srbiji” je organizovao Fond centar za Demokratiju u saradnji sa UGS „Nezavisnost“ i Fondacijom Friedrich Ebert.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *