Univerzitet Metropolitan nova važna podrška Sektoru obrazovanja UPS

Sa ulaskom Univerziteta Metropolitan u članstvo Unije poslodavaca Srbije, dobili smo mogućnost da sarađujemo sa vrhunskim stručnjacima koji aktivno rade na razvojnim i inovativnim projektima važnim za privredu. Njihovi principi se baziraju na ekonomiji, zasnovanoj na znanju, gde inovacije podrazumevaju ključni izvor promena.

Univerzitet Metropolitan je vodeća naučno-obrazovna institucija koja razvija buduće profesionalne i etičke lidere u Srbiji i regionu, sposobne da stvaraju našu budućnost, jer svoju snagu izgrađuje na kvalitetu obrazovanja i bliskoj saradnji sa privredom.

Kao inovativno-preduzetnički Univerzitet, Metropolitan posebnu pažnju poklanja razvoju privrede i društva čiji je aktivni deo, negovanjem primenjenih istraživanja čije rezultate razvija u inovativne proizvode u saradnji sa partnerima iz industrije ili preko formiranih start-up firmi.

Počeli su osnivanjem Fakulteta informacionih tehnologija (FIT), 2005. godine u Beogradu, koji je izgrađen po principima koje definiše Bolonjska deklaracija za evropski sistem obrazovanja. Nastavni programi u oblasti informacionih tehnologija su usaglašeni sa preporukama američkih informatičkih profesionalnih udruženja IEEE i ACM, koje usmeravaju programe američkih univerziteta u informatičkim oblastima, a u skladu sa potrebama preduzeća, vladinih i drugih organizacija. Zahvaljujući toj činjenici diploma FIT-a je prepoznata i priznata u svim krajevima sveta.

Kao pionir u uvođenju nastave na daljinu, FIT je omogućio, po prvi put u Srbiji, studije preko Interneta i najsavremenijeg eLearning sistema, studentima koji ne žive u Beogradu ili zbog posla nisu u mogućnosti da prate nastavu na tradicionalan način.

Savremeno tržište diktira potrebu za usmerenim obrazovanjem budućih zaposlenih. FIT je uvek pratio te potrebe i u prvim godinama svog postojanja, pored informacionih tehnologija, razvio je još šest različitih studijskih programa iz oblasti menadžmenta i dizajna.

Niz specifičnosti u načinu studiranja na FIT-u izgradili su prepoznatljivost koja se preslikala na moćniju obrazovnu instituciju – Univerzitet Metropolitan.

U okviru Univerziteta Metropolitan danas postoje tri fakulteta:

Pored studijskih programa na osnovnim, master i doktorskim nivoima studija, na Univerzitetu Metropolitan, kao posebna organizaciona jedinica posluje i ProAkademija, koja se bavi organizacijom profesionalnih kratkih programa i kurseva. Takođe Metropolitan ima dva obrazovna centra – u Beogradu i Nišu.

Cilj Univerziteta Metropolitan je da postane, ne samo Univerzitet regionalnog značaja, nego i Univerzitet svetskih razmera.

Naša zajednička saradnja baziraće se na aktivnostima i inicijativama za kontinuirano inoviranje privrednih aktivnosti, jer je to jedini način da  u savremenim, dinamičnim uslovima preduzeća  obezbede  održivu konkurentnost na tržištu. Jedan od važnih principa Unije poslodavaca Srbije jeste uključivanje naučne zajednice u inovativne projekte – kao neprocenjiv nacionalni potencijal koji se u Srbiji ne koristi dovoljno.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *