Mere za pomoć privredi Srbije – 5 predloga Unije poslodavaca Srbije Vladi RS

Предлози мера за очување привреде услед постојеће пандемије - Unija poslodavaca Srbije

Unija poslodavaca Srbije, zajedno sa Privrednom komorom Srbije, uputila je sinoć Vladi Srbije predlog pet mera za pomoć privredi u uslovima nastavljene krize zbog pandemije Covid-19. Unija podseća da nijedna zemlja, kompanija, ili pojedinac nisu ostali nedodirnuti ovom krizom, a Srbija treba da partnerstvom svih zainteresovanih strana sačuva svoju privredu i da istovremeno unapredi konkurentnost.

Unija poslodavaca i PKS Vladi Srbije predlažu:

  1. smanjenje PDV-a u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva za hranu i piće na 10%. Ove oblasti su najteže pogođene pandemijom, a inače su sve zemlje EU i regiona već uvele sniženu stopu u ovom sektoru.
  2. dalje odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade, ili njihov delimični otpis u sektoru malih i srednjih preduzeća. Podaci ukazuju da ovaj deo firmi tek čeka najveći udar krize, jer su poslovni prihodi tradicionalno najniži početkom godine.
  3. obustavljanje uvođenja novih taksi i dažbina na republičkom i lokalnom nivou
  4. nastavak garantne šeme za podršku likvidnosti i investicionim ulaganjima za sektor malih i srednjih preduzeća, kao i mogućnost ponovnog zastoja u otplati obaveza prema bankama po osnovu kredita i kreditnih proizvoda
  5. nadoknadu do punog iznosa zarade zaposlenog a koja iznosi najviše do 50% zarade) u slučaju da zbog  smanjenog obima posla poslodavac nema potrebu za angažovanjem zaposlenog na puno radno vreme. Ova mera trebalo bi da se primeni na sve privredne subjekte.

„Unija poslodavaca Srbije i Privredna komora podržavaju napore Vlade da pomogne preduzećima i pojedincima da prebrode krizu. Nužno je da nađemo balans između zaštite života i zdravlja stanovništva i očuvanje ekonomije, koja je preduslov da imamo finansijska sredstva za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku oprema i medicinskih sredstava“, kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Kompletan dokument – Predlog Unije poslodavaca Vladi Srbije možete da vidite ovde.

Unija poslodavaca nastaviće da prati razvoj krize izazvane Covid-om 19, kao što i radi od marta ove godine, i da predlaže mere koje smatra optimalnim za očuvanje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *