Mala preduzeća trpe najveći udar – Predstavljeno istraživanje UPS o uticaju COVID-19 na poslovanje u Srbiji

Istraživanje UPS - Uticaj COVID-19 na poslovanje privrede u Srbiji - online konferencija za novinare

Kriza je ozbiljno finansijski pogodila srpska preduzeća. Više od polovine preduzeća (54%) naglašava da je kriza imala veliki uticaj na njihove finansije i poslovanje, dok 40% procenjuje njen uticaj kao srednji. Mala preduzeća su jače pogođena krizom, naročito ona sa do deset zaposlenih.

Ovo je jedan od zaključaka istraživanja koje je sprovela Unija poslodavaca Srbije (UPS), uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada (MOR) i u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Zaključci Istraživanja, objavljeni u brošuri pod naslovom “Uticaj pandemije COVID-19 na aktivnosti preduzeća u Srbiji”, predstavljeni su javnosti danas na online konfenerenciji za novinare.

Posledice COVID-19 na privredu u Srbiji - Istraživanje Unija poslodavaca Srbije
Brošuru “Uticaj pandemije COVID-19 na aktivnosti preduzeća u Srbiji” izdala je Unija poslodavaca Srbije, a klikom na sliku možete da je preuzmete u celosti u pdf formatu.

– Istraživanje je pokazalo da je pandemija COVID-19 imala umereno negativan efekat na poslovanje. Najmanju otpornost pokazala su preduzeća do deset zaposlenih, odnosno preduzeća u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, transportu, prometu nekretnina i u tekstilnoj industriji – rekao je Pavle Medić, ekonomista iz Centra za visoke ekonomske studije, koji je, kao stručni konsultant, učestvovao u izradi ove brošure.

Prema iskazima datim u Istraživanju, nešto manje od trećine preduzeća u Srbiji oporaviće se od krize u roku od mesec dana, dok poslodavci retko razmatraju privremeno ili trajno zatvaranje. Pored toga, trećini preduzeća (i nešto više), biće potrebno od jedan do tri meseca za oporavak, dok će se trećina oporaviti za tri do šest meseci.

Hotelijeri, ugostiteljstvo, turističke agencije – pesimističke procene

Najteži udar pretrpeo je sektor ugostiteljstva, jer je većini preduzeća u ovoj oblasti bilo zabranjeno da rade skoro mesec i po dana (od 22. 03. do 01.05.), što je dovelo do potpunog nestanka potražnje i samim tim ozbiljnih problema sa prilivom. Zbog toga 17% ovih poslodavaca razmatra da zatvori preduzeće, verovatno zbog nagomilanih dugova i/ili opšteg osećaja da je oporavak turističkog sektora neizvestan, kao i da će biti poprilično spor.

O najugroženijem segmentu privrede govorio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA i istakao da su turističke agencije i sada, a nizevsno je još koliko dugo će biti, u veoma ozbiljnoj krizi.

– U poslednja četiri meseca većina turističkih agencija i hotelijeri beleže bukvalno nula dinara prometa – ilustrovao je dramatičnu situaciju Seničić. – S obzirom da ovoj grani privrede nije dovoljno ono što je država do sada pružila, očekujemo i logičnu posledicu u vidu otpuštanja velikog broja zaposlenih.

Krediti za likvidnost su nedovoljni za funkcionisanje agencija i hotelijera, mnoga mala preduzeća ne ispunjavaju uslove za kredite, za razliku od većine zemalja u svetu, u Srbiji ova grana privrede nije dobila dodatnu pomoć države i pesimizam među poslodavcima je u ovom trenutku, može se reći, opravdan, dodao je Seničić.

Prema sprovedenoj anketi, 9% preduzeća već je otpustilo određeni broj zaposlenih, oko 8% planira da to učini u sledećem kvartalu. Oko 57% planiranih otpuštanja će ostati u okvirima 10% ukupnog broja zaposlenih kako zahteva kriterijum za državnu pomoć. Pa ipak, 16% ovih preduzeća će otpustiti skoro trećinu zaposlenih, dok će nešto više od četvrtine otpustiti od 11% do 30%.

Istraživanje je pokazalo da su preduzeća u većini pozdravila mere koje je preduzela Vlada Srbije, ali i da imaju određene primedbe. Privrednici smatraju da bi u ovom trenutku trebalo ojačati likvidnost preduzeća, odložiti naplatu PDV-a i ukloniti uska grla kao što su prevoz radnika na posao, ili procedure za izvoz i uvoz robe“ – rekao je domaćin ove online press konferencije Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije – intervju za TV Happy

Brošuru “Uticaj pandemije COVID-19 na aktivnosti preduzeća u Srbiji” izdala je Unija poslodavaca Srbije, a klikom na na ovaj LINK možete da je preuzmete u celosti u pdf formatu.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *