Ko mora izdavati fiskalne račune po novom modelu fiskalizacije?

Od 1. oktobra posredstvom portala ePorezi, poreski obveznici mogu da prijavljuju poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima obavljaju delatnost za koju je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja. Iz Poreske uprave objašnjavaju da je to objekat koji ima svoju adresu, zatim pokretni poslovni prostor, na primer autobus u međugradskom saobraćaju, zatim veb-trgovina, portal na kome se obavlja veb-trgovina, i četvrta vrsta je automat – automati za prodaju kafe, grickalica, pića i slično.

Nakon provere dostavljenih podataka, Poreska uprava odlučuje o prijavi u roku od tri dana od dana podnošenja. O tome dostavlja obaveštenje podnosiocu prijave u elektronskom obliku. Obaveštenje sadrži jedinstvenu oznaku poslovnog prostora i poslovne prostorije, koja će se koristiti u elektronskom fiskalnom uređaju.

Od 15. oktobra do 31. januara 2022. godine poreski obveznici će imati mogućnost da potražuju subvencije za novu fiskalizaciju, koja počinje 1. novembra, uz prelazni period do aprila iduće godine. 

Sa prelaskom na nov model fiskalizacije , pod nadzorom poreznika biće i zanatlije, pogrebnici, preprodavci na pijaci i mnogi drugi, ali i dalje neće biti advokati i taksisti.

Obzirom na veliki broj pitanja i nedoumica oko primene i uvođenja novog modela fiskalizacije, Unija poslodavaca Srbije je organizovala sastanak sa  Slavicom Savić, državnim sekretarom u Ministarstvu finansija i Sonjom Talijan, pomoćnikom ministra u Sektoru za digitalizaciju u oblasti finansija. Na sastanku su otvorena brojna pitanja počev od avansnih uplata, preko servisa uređaja za fiskalizaciju i ulozi ovlašćenih servisera do subvencija kao i razloga za izuzimanje taksista i advokata iz fiskalizacije koje je potpuno neuobičajeno u odnosu na svetsku praksu.

Obzirom na veliki broj različitih pitanja, na koje nije bilo moguće odgovoriti u okviru jednog sastanka, Ministarstvo finansija je predložilo da sva pitanja dostavimo i elektronskim putem kako bi svi dobili neophodne i tražene informacije. Adresa na koju nam možete poslati Vaša pitanja je info@poslodavci.rs

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *