Ključni stejkholderi o stručnoj praksi u Subotici

U Gradskom Veću Subotice održan je okrugli u cilju predstavljanja nove publikacije Unije poslodavaca Srbije “Vodič za stručnu praksu” ali i kako bi se predstavile aktivne mere politike zapošljavanju i programi koje sprovodi NSZ pimage-0.02.01.3c1cdeb4709b42d7fd0224fbac9650da76a8f7d2326064686c7dfefbfaaa7085-Vreko kojih poslodavci mogu besplatno da angažuju lice na praksi.

Jelena Vasić, šef odseka za mere aktivne politike zapošljavanju predstavila je mere aktivne politike zapošljavanju sa fokusom na mlade. Ona je ovom prilikom istakla da nezaposlene mlade treba podeliti u posebne kategorije jer ne dolaze svi teško do posla. Ukupan broj nezaposlenih mladih od 15 do 24 godina je 89,709 od čega ih je najviše sa III stepenom stručne spreme 22,353 i sa IV stepenom, čak 39,748, dok je sa VI io VII ukupno oko 8,700 mladih bez posla. Ovo je posebno značajno uzimajući u obzir da je stopa neaktivnosti mladih na tržištu rada čak 70,8% što implicira da oni nemaju interesovanje da se aktivnije uključe u traženje posla, te ih je s toga potrebno podstaći na to.

Tokom prva tri meseca 20% mladih nađe posao, od 3-9 meseci na posao čeka 28% mladih, od 12-24 meseci na posao čeka 20% mladih, dok od 2-3 godine na prvi posao čeka 10% mladih.

Nakon predstavljanja Vodiča za stručnu praksu učesnici su diskutovali o strateškim dokumentima u oblasti zapošljavanju mladih, korišćenim merama politike zapošljavanju kao i o deficitarnim zanimanjima i problemima dolaska do neophodnih stručnih kadrova.

Domaćin ovog skupa bilo je Udruženje privrednih društava i preduzetnika Subotice, kolektivni član Unije poslodavaca Srbije koje beleži značajan rast i koje je vodeće udruženje poslodavaca u ovom regionu. Aleksandra Dobrin, direktorka Udruženja je ovom prilikom pozvala sve prisutne da se obrate Udruženju ukoliko imaju bilo kakvih problema vezanih za organizovanje stručne prakse ali i za ostale segmente poslovanja.

 

 

 

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *