Javni poziv za realizaciju programa pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem

Poštovani članovi Unije poslodavaca Srbije, podsećamo Vas da je Nacionalna služba za zapošljavanje  raspisala Javni poziv za realizaciju programa pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem.

Program pripravnika podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u zanimanju za koje je stečeno najmanje visoko četvorogodišnje obrazovanje, (najmanje 240 ESPB), radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita.

Program se realizuje kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru, (udeo privatnog kapitala u vlasničkoj strukturi 100%), i traje najduže do 12 meseci. Poslodavac ima obavezu da zadrži lice u radnom odnosu najmanje 6 meseci nakon isteka perioda finansiranja.

Poslodavcu tokom realizacije programa pripravnika Nacionalna služba refundira na mesečnom nivou neto zaradu lica u iznosu od 30.000,00 dinara ,(za pun fond radnih časova), i pripadajući porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, u trajanju do 12 meseci.

U program se mogu uključiti nezaposlene osobe sa invaliditetom i Romi do 35 godina starosti, bez obzira na prosečnu ocenu i dužinu traženja posla na evidenciji nezaposlenih.

Poslodavac koji ima do 10 zaposlenih ima pravo da u program pripravnika, (za mlade sa visokim obrazovanjem i nezaposlene sa srednjim obrazovanjem), uključi do dva nezaposlena lica, a poslodavac koji ima 11 i više zaposlenih ima pravo da u program uključi nezaposlena lica čiji broj ne može biti veći od 20% ukupnog broja zaposlenih.

Pre uključivanja u program Nacionalna služba vrši proveru ispunjenosti zakonskih i uslova Javnog poziva za nezaposlena lica.

Više informacija o samom Programu možete pročitati OVDE

Zahtev za učešće u Programu možete preuzeti OVDE 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *