Izvršni odbor Unije poslodavaca Srbije – saradnjom do razvoja lokalne privrede

Na redovnoj 24. sednici Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije zaključeno je da je neophodno razviti lokalnu privredu kroz saradnju poslodavaca, sindikata i lokalne samouprave. Sednicu je vodio predsednik Izvršnog odbora, Andreja Brkić, koji je pozvao sve članove da se aktivnije uključe u rad Unije.

Kao primarna aktivnost Izvršnog odbora je sastanak sa privrednicima iz regiona Užica koji će se održati 12. juna, s ciljem jačanja saradnje i razvoja tog područja. Takođe, jedan od prioriteta je reorganizacija lokalne kancelarije Unije u Nišu, na čijem će čelu biti Zoran Ignjatović, član Izvršnog odbora. Na predlog predsednika Izvršnog odbora, Andreje Brkića, organizovaće se tematski sastanci manjeg broja članova, u formi radnog doručka.

Na sednici je pomenut i Zakon o zapošljavanju stranaca čije izmene Unija poslodavaca podržava, jer će doprineti pojednostavljenju i ubravanju dobijanja boravišnih, odnosno radnih dozvola za strance. Dodali su da se stvorila potreba za izmenama Zakona o radu.

Razgovaralo se i o načinu utvrđivanja minimalne cene rada , u pogledu čega su članovi IO predložili formiranje stručnog tima finansijskih eksperata koji bi razvili potpuno novi model obračuna cene rada. Kao uspešan je naveden primer Crne Gore koja je reformisala svoj sistem obračuna, posebno za sektor zdravstva i doprinose.

Članovi Izvršnog odbora su se složili da je od velikog interesa stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta koji omogućava rast i razvoj svakog poslodavca, uz istovremeno pružanje adekvatne zaštite od strane Unije poslodavaca.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *