IPS-Instant plaćanja na prodajnim mestima

Narodna banka Srbije preuzela je sve potrebne aktivnosti kako bi omogućila što širu primenu novog sistema instant plaćanja -IPS. U ovom trenutku instant plaćanja predstavljaju najsavremeniji vid finansijskog prometa jer omogućavaju stalnu dostupnost sredstava, transakcije koje se izvršavaju u sekundi u bilo kom momentu, a sa druge strane izbegava se mogućnosti za zloupotrebu, visoki troškovi upravljanja gotovinom, siva ekonomija i sl.

Za privrednike je važno i to što će pored bržeg i efikasnijeg prometa IPS omogućiti i određene uštede. Ovde se pre svega misli na uštedu troškova kartičnih sistema plaćanja.

Prednosti instant plaćanja

Narodna banka Srbije je istakla da su instant plaćanja od ključnog značaja za dalju modernizaciju platnog sistema Republike Srbije, a prednosti su:

  • novčana sredstva za nekoliko sekundi raspoloživa primaocu plaćanja;
  • niži troškovi procesiranja transakcija male novčane vrednosti;
  • mogućnost kreiranja novih proizvoda i usluga;
  • potencijal da se uslugom prihvatanja platnih instrumenata mogu baviti i
  • pružaoci platnih usluga koji do sada nisu pružali te usluge;
  • smanjenje troškova plaćanja;
  • unapređenje upravljanja tokovima gotovine;
  • nov i jeftiniji platni instrument za trgovce, konkurentan kartičnim plaćanjima

Šta to konkretno znači za trgovce koji žele da ponude uslugu instant plaćanja?

Prvi korak je da se obrate banci koja pruža usluge prihvatanja instant plaćanja na prodajnim mestima.
Ono što je sugestija Narodne banke Srbije je da obavezno tražite ponudu koja će sadržati sve trgovačke naknade prikazano pojedinačno kako biste mogli sagledati svoje troškove i kako biste ih uporedili sa ponudama drugih banaka.

Visina naknade

Naknada za izvršavanje naloga za prenos u IPS NBS sistemu, koju Narodna banka Srbije kao operator platnog sistema naplaćuje učesnicima u tom sistemu, ista je kao naknada za plaćanja male novčane vrednosti kroz RTGS NBS i Kliring NBS sistem, i iznosi 4 dinara po nalogu.

Naknada za izvršavanje naloga za prenos po osnovu zahteva za plaćanje na prodajnom mestu za iznos do 600 dinara je 1 dinar, a naknada za naloge po osnovu zahteva za plaćanje na prodajnom mestu za iznos preko 600 dinara – 2 dinara. Ove naknade se naplaćuju od prihvatioca – pružaoca platne usluge trgovca.

Međubankarska naknada utvrđena je pravilima rada IPS NBS sistema i iznosi 0,2% vrednosti izvršenog instant plaćanja na prodajnom mestu i plaća je prihvatilac izdavaocu. U IPS NBS sistemu izvršavaju se nalozi po osnovu instant plaćanja u pojedinačnom iznosu do 300.000 dinara.

“Razlog za ovakvu tarifnu politiku Narodne banke Srbije jeste naša želja da stvorimo uslove da instant plaćanja budu izuzetno savremena, a istovremeno i povoljan način plaćanja za građane i privredu”.

Modeli instant plaćanja

Drugi korak je da se opredelite za model instant plaćanja na vašem prodajnom mestu. Trgovcima su na raspolaganju dve vrste instant plaćanja IPS QR kod, koji uglavnom koriste veliki trgovinski lanci i IPS Skeniraj, koji je najprihvatljiviji za “male” trgovce koje mogu da upotrebe na prodajnom mestu koristeći svoj mobilni telefon.

Kupac će prema prvom IPS QR modelu po obavljanju kupovine na kasi, otvoriti aplikaciju svoje banke, izabrati opciju IPS pokaži, a nakon potvrđivanja identiteta šifrom ili nekom drugom opcijom koju mu je omogućila banka na ekranu telefona će se pojaviti IPS QR. Čitačem koji je povezan za fiskalnu kasu trgovac će očitati IPS QR kod kupca ili kada je reč o manjim trgovinama, korišćenjem kamere na svom mobilnom telefonu na kojem je instalirana aplikacija za prihvatanje instant plaćanja.

Kod drugog modela IPS skeniraj, kupac će po odabiru željenih artikala na mobilnom telefonu odabrati ikonicu IPS skeniraj, potvrditi svoj identitet i kamerom na telefonu skenirati IPS QR kod koji je trgovac generisao. Nakon toga kupcu će se u aplikaciji pojaviti iznos sa računa kupovine i po dobijanju kupčeve saglasnosti, za samo nekoliko sekundi, trgovac će imati novac, direktno na svom računu.

Za sve koji se odluče da postanu korisnici instant plaćanja dovoljno će biti da sa sobom imaju svoj mobilni telefon i mogu brzo, lako i sigurno da obavljaju kupovinu. Trgovci će instant plaćanjem na prodajnom mestu obezbediti promet bez provizija koje su ranije imali plaćanjem bankarskim karticama.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *