„Inovacije učenje, akcija: odgovori na formalizaciju i bolji uslovi rada“

Na poziv Međunarodne organizacije rada, predstavnici organizacija i institucija iz oblasti zapošljavanja iz zemalja regiona Zapadnog Balkana su se okupili u Tirani na dvodnevnoj konferenciji. Ovim događajem su zaokružene aktivnosti i rezultati rada u okviru različitih tema obuhvaćenih regionalnim projektom koji je podržan od strane Evropske unije, posvećenim ponajviše borbi protiv neformalnog rada i poboljšanju uslova rada.

U tom smislu, različiti elementi zapošljavanja i rada su bili u fokusu u različitim zemljama regiona. Tako je, na primer, u Albaniji pažnja posvećena digitalizaciji rada Inspektorata za rad. Uvedena je baza podataka o prethodno izvršenim inspekcijskim nadzorima koja može da analizom tih unosa i zadatih kriterijuma da predloge za buduće nadzore, ali je odlučivanje o izboru prepušteno ljudima. U Crnoj Gori je sprovedena analiza efekata reforme poreza i minimalne zarade koja je uvela radikalne novine, ali, prema rezultatima istraživanja, nije dovela do krupnih potresa i smanjenja broju registrovanih preduzeća i radnih mesta. S druge strane, istraživanje sprovedeno u Severnoj Makedoniji se ticalo neprijavljenog rada u okviru povremenih i sezonskih poslovima i ukazalo je na nužnost usaglašavanja zakonskih rešenja u oblastima rada i obrazovanja jer se mladim ljudima neformalni oblici rada pojavljuju kao jedini mogući.

Projekat je podržao i Agenciju za mirno rešavanje radnih sporova Srbije i Agenciju za mirno rešavanje radnih sporova Crne Gore, kroz razne obuke za miritelje i arbitre, savetovanja, omogućavanje međusobne razme informacija i iskustava, ili pak studijske posete.

Napredak je ostvaren u mnogim oblastima, ali se od zemalja regiona očekuju dalja poboljšanja i unapređenja. U svom onlajn obraćanju Bernd Vild iz Direktorata Evropske komisije za zapošljavanje je najavio povećanje finansijskih davanja za Region Zapadnog Balkana kao pomoć u pristupanju Evropskoj uniji. Međutim, ona su uslovljena daljim reformama u oblastima od ključnog značaja za uključivanje u EU jedinstveno tržište, poput slobodnog kretanja roba, usluga i radne snage, lakšeg putnog transporta, dekarbonizacije tržišta energije, integracije u industrijske lance snabdevanja i drugih.

Očekuje se da se u sklopu ovih finansijskih davanja jedan deo sredstava odobri i za nastavak ovog regionalnog projekta koji bi se fokusirao na borbu protiv neformalnog rada, bezbednost i zdravlje na radu i drugim oblastima koje se tiču oblasti rada i socijalnog dijaloga.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *