Implementirana Inicijativa Unije poslodavaca Srbije – od 1. septembra u školama časovi fizičkog svaki dan

Inicijativa  Unije poslodavaca Srbije za promociju sporta među decom i mladima i povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u školama će, od 1. septembra 2023. godine, biti implementirana u praksi. Unija poslodavaca Srbije je ovu Inicijativu podnela u martu 2022. godine, i istu je usvojio Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije.

Motiv za podnošenje ove Inicijative bila je svest da sportske aktivnosti posredno, ali veoma značajno, utiču na opšte fizičko i mentalno zdravlje nacije a samim tim i na poslovno odnosno radno okruženje.

Neminovno je da sport doprinosi razvoju ličnosti i sticanju društvenih veština kao što su disciplina, samopoštovanje, poštovanje drugih, poštovanje pravila, sposobnost za timski rad, sposobnost rešavanja problema, sposobnost rukovođenja, fer play, komunikativnost itd. Sve ove veštine su potrebne da bi neko bio uspešan u sopstvenom biznisu, odnosno postao produktivan zaposleni kod poslodavca.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo sporta su potpisali Memorandum o realizaciji Pilot projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo!“ Početak realizacije Projekta je predviđen za školsku 2023/2024. godinu, i njime će biti obuhvaćeno 70 odeljenja od I-IV razreda i 30 odeljenja od V-VIII razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i 20 odeljenja u srednjem obrazovanju i vaspitanju. Plan je da implementacija u svim škola bude od školske 2024/2025. godine.

Učesnici ovog Pilot projekta u osnovnoj školi će imati pet časova nedeljno nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, dok će učenici u srednjoj školi imati četiri časa nedeljno.

Ministarstvo prosvete će u narednom periodu izvršiti selekciju škola koje će biti uključene u Pilot projekat, pripremiti programe i materijale za realizaciju dodatnih časova, kao i definisati neophodne pravce i zadatke za pripremu programa dodatnog rada nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *