Godišnji sastanak članica IOE iz Evrope i Centralne Azije

U periodu od 8 – 9. septembra 2022. godine, Međunarodna organizacija poslodavaca (IOE) je održala godišnji sastanak za članove poslodavačkih organizacija iz Evrope i Centralne Azije. Sastanak je održan u Budimpešti i na istom su učestvovali predstavnici više od 25 zemalja, među kojima su bili i predstavnici Unije poslodavca Srbije, a koji su ovaj skup pratili online.

Tokom dva dana trajanja skupa, diskutovalo se o situaciji sa energentima na svetskom i nacionalnim tržištima, rastu inflacije, poremećajima u lancima snabdevanja, teškoćama u zapošljavanju, a s druge strane i velikom nedostatku radne snage, potrebom za reformom obrazovanja, modernizacijom u oblasti radnog zakonodavstva iz razloga novih načina poslovanja, razvoja tehnologije, digitalizacije, e-trgovine, novih načina rada (platformska ekonomija, rad na daljinu), značaju bezbednosti i zdravlja na radu, zaštiti životne sredine, bezbednosti hrane i drugim aktuelnim pitanjima.

Svi učesnici su opisali trenutno stanje u svojim ekonomijama i probleme sa kojima se susreću, i pozvali IOE da im pruži podršku.

Predstavnici UPS su izneli da je trenutna stopa inflacije u Republici Srbiji 12,8%. Napomenuli su, da predstoji formiranje nove Vlade RS nakon održanih izbora, da su trenutno aktuelni pregovori o visini minimalne cenu rada, kao i da smo u procesu reforme obrazovnog sistema spram stvarnih potreba privrede. Istaknuta je i pozitivna preporuka sadašnje Vlade RS u vezi sa potpisivanjem ugovora o isporuci električne energije za privredu po cenama koje doprinose njenoj konkurentnosti.

Predstavnici IOE su pozvali poslodavačke organizije da im se obrate za pomoć u cilju pronalaženja najboljih rešenja. Istakli su takođe, da se pored gorućih problema sa energentima, velika pažnja mora usmeriti ka politikama obrazovanja i potrebama za sticanje neophodnih veština, kako bi se deficitarna zanimanja nadomestila u kratkom roku. Neophodno je da proces prekvalifikacije i dokvalifikacije bude svima u fokusu, a mladi se moraju dodatno osnažiti i motivisati za obrazovanje kako bi se omogućio opstanak privrede i održivi ekonomski razvoj.

Učesnici su zaključili da se svet nalazi u izazovnim vremenima, u kojima je najbitnija saradnja i blagovremena razmena informacija, a da izlaz iz ove situacije treba tražiti partnerski, i da se kao najbolja praksa pokazao socijalni dijalog, uz obavezno očuvanje principa dostojanstva na radu.

Međunarodna organizacija poslodavaca – International Organisation of Employers (IOE) osnovana je 1920. godine i to je jedina organizacija koja predstavlja interese poslodavaca u oblasti radno-socijalnih pitanja na međunarodnom nivou. Danas je u njenom članstvu 150 nacionalnih udruženja poslodavaca. Unija poslodavaca Srbije je postala punopravan član IOE-a 2006. godine, nakon što je Republika Srbija stekla status suverene države.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *