Potpisan Sporazum o osnivanju Socijalno-ekonomskog saveta Grada Pirota

Dana, 25. decembra 2018. godine, održana je 85. sednica Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije u Pirotu i tom prilikom je potpisan Sporazum o osnivanju Socijalno-ekonomskog saveta grada Pirota.

Cilj Sporazuma je uspostavljanje i razvoj socijalnog dijaloga o bitnim ekonomskim i socijalnim pitanjima na teritoriji grada Pirota, a isti je potpisan od strane gradonačelnika grada Pirota mr Vladana Vasića, ovlašćenog lica Unije poslodavaca Srbije – poslodavci Pirota dr Dragana Kostića i predsednika Samostalnog sindikata opštine Pirot Rodoljuba Ćirića.

Inače, sednici Socijalno-ekonomskog saveta su prisustvovali Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao i državni sekretar u ovom ministarstvu Bojana Stanić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Berisav Vekić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost” Zoran Stojiljković, Gradonačelnik grada Pirota mr Vladan Vasić i predstavnici gradskog veća.

Gospodin Miloš Nenezić je ovom prilikom istakao da će republički socijalno-ekonomski savet i Unija poslodavaca Srbije dati punu podršku radu Socijalno-ekonomskog saveta grada Pirota. Dodao je, da u snažnom industrijskom centru, kakav je Pirot, jedino ovako telo može imati zapaženu ulogu u cilju zaštite interesa i prava radnika i poslodavaca.

„Saradnja između sindikata, poslodavaca i države je veoma važna. Dijalog je bitan za rešavanje problema i upravo radi toga je značajno da na lokanom nivou otvaramo što više socijalno-ekonomskih saveta. Vlada Republike Srbije želi da stvori klimu koja je povoljna i za radnike i za poslodavce, jer samo zemlja u kojoj su radnicima obezbeđena sva potrebna prava, a poslodavcima zdrava konkurencija, može biti pogodna sredina za dalja ulaganja u državu“, rekao je ministar Đorđević.

Pored potpisivanja Sporazuma, na Sednici Socijalno-ekonomskog saveta se raspravljalo o nacrtima zakona u oblasti radnog zakonodavstva, a takođe je razmatrana i Inicijativa Unije za izmenu odluke o najavljenom poskupljenju električne energije za privredu u 2019. godini.

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *