Fleksibilno obrazovanje – konkurentnija privreda

Unija poslodavaca Srbije

Na okruglom stolu “Unapređenje obrazovnog sistema kroz reformu dualnog obrazovanja” istaknut je  stav Unije da obrazovanje treba da bude fleksibilno i da se brzo menja, paralelno sa promenama potreba privrede.  Zakon o dualnom obrazovanju, kao uostalom i celokupno zakonodavstvo u oblasti obrazovanja, mora da ide u pravcu kvaliteta obrazovanja i istovremeno da razvija privredu. Ono mora da bude takvo da omogući licima koja završe školovanje po ovom modelu da poseduju adekvatna znanja i veštine.

Kao ključni zahtevi Unije poslodavaca Srbije, koji će biti dostavljeni Predlagaču, prepoznati su:

  • Finasiranje naknade za učenje kroz rad od strane države;
  • Predviđanje uslova obaveznog ostanka učenika kod poslodavca kod kojeg je završio školovanje po modelu dualnog obrazovanja, (ovaj uslov je veoma važan segment motivacije privrede da se uključi u čitav proces dualnog obrazovanja jer bi im bilo omogućeno da zadrže kadrove koje su školovali);
  • Korigovanje upisne politike – izmena Pravilnika o upisu u srednju školu,  u smislu da se revidira postupak za utvrđivanje redosleda kandidata za upis u Gimnazije kako bi učenike afirmisali da upišu deficitarna zanimanja koja su neophodna našoj privredi;
  • Uključivanje predstavnika Unije u Komisiju za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izvođenja učenja kroz rad kod poslodavca.

Naglašeno je da je potrebna profesionalana orijentacija dece od prvog dana škole, razvijanje njihovih radnih navika , digitalnih veština, odgovornosti prema svom i zdravlju i bezbednosti svih drugih lica sa kojima dolaze u kontakt, kao i odgovornosti prema zaštiti životne sredine/zajednici.

Zaključak je da se kroz zakon, (i medijsku kampanju), uspostavi motivacija i učenika i privrede. Mladi da se motivišu kroz medije da imaju sigurnu i dostojanstvenu budućnost sa dobrim.uslovima rada i zaradom. Poslodavcima da se kroz zakon omoguće odredjene vrste subvencuja (npr. za bzr, za dodatak na platu instruktora), mogućnost da se kroz ugovor o stipendiranju učenici vežu za komapiju.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *