Fiskalizacija za automate i vending aparate

Na trećem po redu održanom vebinaru predstavnici Ministarstva finansija su tokom dva sata trajanja odgovarali na pitanja koja su usko bila vezana za primenu novog modela fiskalizacije za samouslužne aparate, automate tj. prodaju bez prodavca.

Podsećamo da je predviđeni rok za prelazak na novu fiskalizaciju  do 30.04.2022. godine što po mišljenju privrednika koji se bave vending aparatima i automatima nije adekvatan rok obzirom da na tržištu još uvek nema u ponudi elektronski fisklani uređaji (EFU) koji bi bio funkcionalan i moguć za primenu na samouslužnim aparatima.

Pored toga, svi elektronski fiskalni uređaji (EFU) će morati elektronski da se povežu sa Poreskom upravom, što će zahtevati njihovu promenu ili nadogradnju. To je, prema procenama poslodavaca, vremenski zahtevan posao i predviđeni rok  je kratak za ovakvu vrstu promene i prilagođavanja na nov model fiskalizacije.

Važno je napomenuti da  će država najveći deo tereta uvođenja novih kasa preuzeti na sebe. Ministarstvo finansija je predvidelo da svaki korisnik dobije subvencije za e-fiskalizaciju. Predviđena subvenicja je 100 eura po prodajnom objektu i još 100 eura po svakom fiskalnom uređaju. Preduzeća koje nisu u sistemu PDV-a dobiće dodatnih 20 odsto subvencija.

Za subvenciju za nabavku novih fiskalnih uređaja privrednici mogu da se prijave od 15.10.2021. godine do 31.01.2022. godine, preko portala Poreske uprave.

Obzirom na veliki broj pristiglih pitanja od strane poslodavaca u planu je organizovanje još jednog onlajn savetovanja sa predstavnicima Ministarstva finansija o čemu ćemo obavestiti sve zainteresovane.  

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *