Evropski pokret u Srbiji i UPS potpisali Memorandum o saradnji

Jelica Minić, predsednica EPUS i Miloš Nenezić, predsednik UPS i predsedavajući SES

Evropski pokret u Srbiji (EPUS) i Unija poslodavaca Srbije (UPS) potpisali su danas Memorandum o saradnji kojim su najavili zajedničke aktivnosti na poboljšanju ekonomskog ambijenta u našoj zemlji, ali i na ubrzanju evropskih procesa.

Memorandum su potpisali Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji i Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije i predsedavajući Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije (SES).

Jelica Minić, predsednica EPUS i Miloš Nenezić, predsednik UPS i predsedavajući SES

Potpisnice u Memorandumu navode nameru da zajednički rade na razvoju tržišne privrede, podsticanju znanja i inovacija, unapređenju investicione klime, kroz usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU i ubrzanje procesa evropskih integracija Srbije.

Memorandum predviđa i pružanje podrške privredi u ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz procesa pristupanja EU i harmonizacije domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske Unije.

– Naš zajednički cilj je dobro umrežena, konkurentna, održiva, inovativna privreda, zasnovana na znanju i sa stranim investicijama koje su transparentne i dolaze na naše tržište pod ravnopravnim uslovima sa domaćim investicijama. Treba da zaednički radimo na našem uključivanju u evropsko okruženje, bez dužničkog ropstva, bez rasporodaje prirodnih bogatstava, bez žrtvovanja vode, vazduha i zdrave hrane – rekla je Jelica Minić.

Jelica Minić je podsetila da je na raspolaganju nekoliko nedavno pokrenutih evropskih mehanizama, a jedan od njih je Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan koji podrazumeva bespovratnu pomoć od devet milijardi evra za narednih sedam godina.

Jelica Minić, predsednica EPUS i Boško Savković, generalni sekretar Unije poslodavca Srbije

– Evropski pokret u Srbiji i Unija poslodavaca Srbije su dve najstarije evropske organizacije u Srbiji, koje žele da ubuduće snažnije nastupe i ka domaćoj javnosti i ka evropskoj administraciji. Memorandum je samo krovni sporazum, ali iza njega mi planiramo brojne aktivnosti koje će biti značajne za srpska preduzeća, a tiču se i oblasti obrazovanja, stručne prakse, a sve to u sklopu evrointegracija u kojima se naša zemlja nalazi – rekao je Boško Savković, generalni sekretar Unije poslodavca Srbije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *