Evropski dani razvoja

U okviru Evropskih dana razvoja, održano je preko 60 različitih panela a uvodnu ceremoniju obeležio je govor Ursule fon der Lejen, predsednice Evropske Komisije, kao i Predsednika Gane, Kraljice Belgije i Kralja Lesotoa.

Predsednica Evropske Komisije Ursula Von Der Leyen predstavila je Global Gateway, novu Evropsku strategiju da se unaprede pametne, sigurne i zelene veze digitalnih, energetskih i transportnih sektora kao i da se pojačaju zdravstveni, edukacioni i istraživački sistemi na globalnom nivou. Global Gateway će doneti investicije za razvoj infrastrukture u raznim poljima: digitalnom, klimatskom i energetskom, transportnom, zdravstvenom i edukacionom i istraživačkom. Planirano je da u periodu od 2021. do 2027. budu mobilisane investicije u vrednosti od 300 milijardi evra. Naglasila je da su najvažniji ciljevi za Global Gateway otpornost, održivost, saradnja sa susedima i partnerima istog mišljenja. Na ceremoniji je istaknuta snaga i važnost partnerstva između EU i afričkih nacija. Evropski i afrički lideri srdačno su pozdravili Global Gateway,  koji je omogućio zajedničko osmišljavanje rešenja za klimatsku krizu što bi doprinelo pravednijem svetu. Uz podršku EU, afričke nacije mogu postati klimatski otporne i mogu da se takmiče na globalnoj sceni tako što će postati lideri u proizvodnji obnovljive energije.

Govornici su takođe naglasili važnost dostizanja UN Ciljevi održivog razvoja i zajedničke koordinacije u rešavanju globalne krize hrane. Istaknuto je da su nedostaci u infrastrukturama veliki, a da su resursi limitirani, i da je manje razvijenim državama potrebna kombinacija lending, blending, advising (pozajmljivanje, mešanje izvora finansiranja i savetovanje u sprovođenju projekata).

 Evropski dani razvoja, održani su u peirodu 21-22 juna 2022. godine u organizaciji Evropske komisije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *