Ekonomski program Unije poslodavaca Srbije

Program mera za oživljavanje privredne aktivnosti i ubrzani ekonomski razvoj je sastavljen od strane stručnih službi Unije poslodavaca Srbije i prezentovan na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, 28. marta 2011. godine.

Ovaj program sastavljen je na osnovu brojnih konsultacija i anketa među uspešnim menadžerima i vlasnicima malih, srednjih i velikih preduzeća tokom 2010. i 2011. godine koji su identifikovali probleme i ponudili sprovodljiva rešenja.

Stanje u privredi Srbije, ali i celokupna atmosfera opšteg nepoverenja u institucije i nezadovoljstvo privrednika i građana nalažu odlučne poteze za poboljšanje opšte poslovne klime, očuvanje sadašnjih i otvaranje novih radnih mesta i kreiranje razvojnog privrednog ambijenta koji će istovremeno sa privlačenjem ozbiljnih investitora iz sveta, razvojem domaćih preduzeća, dati šansu i početnicima u biznisu da osnuju mala preduzeća i preduzetničke radnje i razviju svoj posao.

Dosadašnja praksa minimalnog ili potpunog neuključivanja predstavnika privrede u donošenje zakona i podzakonskih akata u oblasti finansija i privrede rezultovala je masovnim posrtanjem i gašenjem preduzeća i gubitkom preko 200 000 radnih mesta u formalnoj ekonomiji u poslednje dve i po godine. Ukoliko se nastavi sa ovakvim ponašanjem nadležnih institucija teško će se izbeći dalji ekonomski sunovrat i pad životnog standarda.

Zbog navedenog Unija poslodavaca Srbije insistira da legitimni predstavnici privrede u narednom periodu budu konsultovani prilikom donošenja svih propisa koji se direktno odražavaju na poslovanje privatnog sektora i predlaže Vladi RS konkretne mere za rešavanje nagomilanih problema koje bi u kratkom roku stabilizovale prilike i stvorile uslove za dalji privredni razvoj. Preduslov za realizaciju ovih mera je da izvršna vlast u Srbiji deluje hrabro i bez oklevanja i uvede red i disciplinu u svojim redovima, ali i među akterima ekonomskog života zemlje.

Program mera – skraćeni pregled

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *