Dve ključne inicijative za dalji razvoj privrede

Predsedništvo Unije poslodavaca Srbije je na održanoj sednici 22. septembra u svetlu rasprave o problemima koji su kočnica bržem privrednom rastu, razmatralo pitanje novih nameta i najavljenog poskupljenja električne energije za pravna lica. Takođe, zauzet je i stav o neophodnoj, hitnoj  reformi celokupnog obrazovnog sistema jer je nedostatak stručnih kadrova gorući  problem domaće privrede  koji mora da se rešava i bude na listi prioriteta od koga zavisi održivi rast i razvoj privrede u budućnosti.

U sklopu  kampanje poslovnOkruženje koja se bavi ocenom privredne klime u Srbiji i očekivanjima privrednika u pogledu daljih državnih intervencija i pozitivnih pomaka u pogledu stvaranja podsticajnog okruženja za poslovanje, Unija poslodavaca Srbije je organizovala blic jednodnevnu anketu  koja se bavila najavljenim poskupljenjem električne energije  za privredu. U anketi je učestvovalo 134 poslodavca i to  10,1% predstavnika velikih kompanija, 24,1% srednjih preduzeća, 41,8% malih preduzeća, 17,7% mikro preduzeća i 6,3% preduzetnika.

96% privrednika u Srbiji je protiv rasta cene električne energije za privredu.

Ključne preporuke idu u pravcu reformisanja javnog preduzeća, transparentnosti podataka kada je reč o tome na šta se troši novac koji uplaćuje privreda i građanstvo, izjednačavanje cene za različite grupe potrošača, odnosno fizička i pravana lica kao i postepeno i unapred najavljeno uvećanje  cena kako bi privreda mogla da planira troškove.

Kada je reč o deficitu kadrova na tržištu rada sve konsultacije i istraživanja koja smo u proteklom periodu imali sa poslodavcima u prvi plan ističu  problem nedostatka stručnih kadrova kao izazov sa kojim se treba hitno suočiti i pronaći rešenje, jer već dugo postoje ozbiljne poteškoće da se u određenim delatnostima  pronađu zaposleni.

Izražen nedostatak profesionalnih i stručnih kadrova i to u skoro svim privrednim sektorima mora biti na listi prioriteta svih politika, počev od ekonomskih, preko politike obrazovanja i zapošljavanja.

Deficitarna zanimanja su  do skoro bila vezana za nekoliko privrednih sektora i to pre svega za sektor informacionih tehnologija koji je u poslednjih 10 godina u Srbiji, ali i u svetu doživeo ekspanzivan rast i razvoj. Naša istraživanja  su tada ukazala i na deficitarna zanatska zanimanja, na nedostatak stručnih kadrova u sektoru građevine kao i kadrova u nekim delatnostma u prerađivačkoj industriji.

Sada, u gotovo svim privrednim sektorima postoji izražen nedostatak kadrova i to na svim nivoima obrazovanja. Podjednako nedostaju zanatlije, ali i inženjeri.

Deficit stručnih kadrova se značajno proširio na sektor trgovine kao i na  sektor uslužnih delatnosti. U sektoru građevinske industrije nedostaju sva zanatska zanimanja, ali i građevinski inženjeri, u sektoru saobraćaja i transporta nedostaju vozači u sektoru tekstila nedostaju kadrovi u gotovo svim zanatskim zvanjima, a takva situacija je i u drvnoj industriji kao i u delatnostima koje su iz oblasti metalske industrije gde nedostaju i mašinski inženjeri. U oblasti auto industrije nedostaju mehaničari, autoelektričari, u oblasti zdravstva doktori sa specijalizacijom anesteziolozi, kardiolozi, pedijatri, ginekolozi.  

Ovaj izazov se dodatno komplikuje činjenicom da u skoro svim ovim sektorima radna snaga stari i da se ne podmlađuje. Poslodavci rešenje vide u hitnoj reformi obrazovnog sistema.

Na sednici Predsedništva Unije poslodavca Srbije je odlučeno da se ova dva važna pitanja delegiraju kao inicijative Unije za narednu sednicu Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *