Dunavska strategija – mogućnost za dodatno promovisanje Srbije

U Arheološkom parku Viminacijum danas je održan 9. “Dunavski biznis forum” koji okuplja vodeće ličnosti iz oblasti biznisa, politike, diplomatije, nauke, kulture i medija iz zemalja Podunavlja. Ovaj, jedan od najznačajnijih regionalnih skupova, posvećen je implementaciji Dunavske strategije i uticaju biznisa na njeno sprovođenje.

Forum je otvorio predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, koji je istakao važnost afirmacije Dunavske strategije, vidljivost ostvarenih rezultata i unapređenje saradnje na svim poljima privrednog i društvenog stvaralaštva. Novi koncept regionalne saradnje koji je materijalizovan kroz Dunavsku strategiju, prepoznat je kao stvaralačka mogućnost za dodatno promovisanje Srbije kao najpovoljnije destinacije za strana ulaganja.

Na ovom putu prema Evrpskoj Uniji Srbija je postigla odlične rezultate, pa čak i u uslovima pandemije srpska ekonomija se četiri meseca za redom oporavlja brže od očekivanja. Iskoristili smo sektorske mogućnosti i veru da smo u kriznim vremenima organizovani i jaki. Zajednički ispunjavamo geslo privrednika i poslodavaca “Ne čini kriza čoveka slabim, nego pokazuje njegovu snagu”, istakao je Nenezić.

Strategija EU za razvoj Dunavskog regiona predstavlja najznačajniji instrument kojim jačamo instutucionalne i ljudske kapacitete, neophodne za efikasnije korišćenje potencijala Dunava, istovremeno brinući o bezbednoj plovidbi, razvoju infrastrukture, zašiti životne sredine, održivom razvoju, socijalno-ekonomskom dijalogu i zaštiti ljudskih prava – rekao je Nenezić.

Ovogodišnje teme foruma su:
• Dunavska strategija, iskustva i očekivanja;
• Zdrava ishrana, merilo kvaliteta i standarda;
• Energetika, saobraćaj, ekologija, održivi razvoj.

Organizatori foruma su Media Invent, Unija poslodavaca Srbije, TERIS – Udruženje za evropsku teritorijalnu saradnju (Slovenija), Institut evropskih regiona iz Salcburga, a pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Vlade AP Vojvodine i Grada Novog Sada.

U ime organizatora sertifikat “Lider održivog razvoja Podunavlja” dobitnicima je uručio Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *