Dodatna podrška privrednim subjektima

Vlada Republike Srbije Unija poslodavaca Srbije

Vlada Republike Srbije usvojila je regulatorni okvir kojim se pruža dodatna podrška privrednim subjektima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, usled otežanih ekonomskih uslova izazvanih pandemijom COVID-19.

Ovoj grupi privrednih subjekata biće omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima, koji podrazumevaju rok otplate do pet godina sa grejs-periodom do dve godine, ukupno trajanje kredita do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate, kamatnu stopu od 1% na godišnjem nivou, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti:

  • za preduzetnike i mikro pravna lica do 20 miliona dinara,
  • za mala pravna lica do 80 miliona dinara i
  • za srednja pravna lica do 180 miliona dinara.

Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80% ostvarenih poslovnih prihoda po poslednjem predatom finansijskom izveštaju, a krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima.

Iz Ministarstva finansija saopštavaju da je ovo dodatna podrška za posebno ugrožene sektore, kojom će oni postići veću likvidnost, i samim tim će moći da efikasnije posluju. Produženi rok otplate kredita i duži grejs- period treba da im omogući više vremena da stabilizuju svoje poslovanje uz ekonomske mere koje je Vlada ranije donela, a koje se odnose na odlaganje poreza i doprinosa na zarade i na isplatu tri minimalne zarade.

Više informacija o podršci možete pročitati preko linka sajta Ministarstva finansija.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *