Delegacija SES Republike Srbije na Samitu u Solunu

Ekonomski i socijalni savet Grčke domaćin je Samita „Ekonomski i socijalni saveti kao pokretači održivih rešenja za nove izazove ka integraciji jugoistočne Evrope“ koji se ove godine održava u Solunu.

Samit je otvorio ministar finansija Grčke Christos Staikouras , a Republiku Srbiju su predstavljali : ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, predstavnici socijalnih partnera iz SSSS i UGS Nezavisnost, kao i sekretar Socijalno ekonomskog Saveta Republike Srbije Dušan Petrović.

Cilj Samita je razvoj institucionalne saradnje sa partnerima, i produbljivanja regionalne i socijalne saradnje sa susednim regionima. Konsolidacija i unapređenje saradnje sa susednim zemljama je nesumnjivo važna komponenta zajedničkog razvojnog puta.

U okviru tri odvojena panela, raspravljalo se o ublažavanju uticaja energetske krize, saradnji u energetskom sektoru u cilju održivog razvoja i regionalnim integracijama i procesu pristupanja zemalja kandidata Evropskoj Uniji.

Region jugoistočne Evrope, a posebno Balkana, sve više je u sferi interesovanja međunarodne zajednice i Evropske Unije, kako sa aspekta geopolitičkog značaja tako i za mogućnosti ulaganja. Strateška saradnja u oblastima energetike, infrastrukture,međusobno povezivanje kao i razvoj sinergije u oblastima investicija, poslovanja, znanja, inovacija, solidarnosti i reciprociteta su ključne za integracije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *