Dan posvećen bezbednosti i zdravlju na radu

Unija poslodavaca Srbije bezbednost na radu

U Republici Srbiji se 28. april obeležava kao dan posvećen bezbednosti i zdravlju na radu. Ovaj datum, Međunarodna organizacija rada, prvi put je ustanovila kao Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu 2003. godine , a u našoj zemlji isti je kao takav prihvaćen od 2010. godine u cilju promocije bezbednosti i zdravlja na radu, ali i kao dan podsećanja na sve stradale radnike.

S obzirom da se ove godine on obeležava u jeku pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2, iz Ministarstva za rad, zapošaljavanje, boračka i socijalna pitanja poručuju da i poslodavci i zaposleni neprekidno, a naročito u ovakvim vanrednim uslovima, posebno treba da vode računa o obezbeđivanju zaštite života i zdravlja zaposlenih u procesu rada, kao i da je zajedinička obaveza Vlade, poslodavaca i zaposlenih da aktivno rade na obezbeđivanju bezbednog  i zdravog radnog okruženja kroz jasno definisane procedure i pravila koja predstavljaju  deo sistema definisanih prava, odgovornosti i dužnosti u kom se najveći prioritet daje principu prevencije.

„Osnovna obaveza poslodavaca je da spreče rizike kojima su zaposleni izloženi, uvođenjem mera bezbednosti i zdravlja na radu, koje uključuju bezbedne metode rada, bezbednu opremu za rad, odgovarajuća sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu i informacije, obrazovanje i obuku zaposlenih. U vreme ove teške situacije u našoj zemlji, posebno želim da apelujem na sve poslodavce da primenjuju sve propisane mere Vlade Srbije i time zaštite svoje zaposlene od zaraze virusa COVID-19“, naglasio je u svom saopštenju Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ovom prilikom podsećamo da su u toku vanrednog stanja uvednog zbog epidemije COVID-19 donete brojne mere Vlade Republike Srbije u cilju očuvanja bezbednosti i zdravlja zaposlenih, ali i svih građana Srbije, koje uslovljavaju izmenu uslova rada. Većina ovih mera će, iz razloga prevencije, ostati i dalje na snazi i nakon prestanka vanredog stanja, te će poslodavci biti u obavezi da svoje akte o proceni rizika dopune sa dodatnim merama.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *