Dan nemačke industrije

Federacija nemačkih privrednika (BDI) obeležava Dan nemačke industrije 19-20 juna 2023. u prisustvu brojnih visokih zvanica i predstavnika političke scene, privrednika i novinara. Ovogodišnji događaj se odvija pod naslovom “Prekretnica”, oslikavajući nade nemačkih privrednika iz ekonomskog pada tokom poslednjih nekoliko godina, obeleženih krizom usled pandemije i rusko-ukrajinskih sukoba, u uspešan privredni rast i napredak na domaćem i međunarodnom tržištu.

Predsednik BDI-ja, Zigfrid Rusvurm, se osvrnuo na okolnosti u kojima nemačka privreda trenutno posluje. Pored geopolitičkih dešavanja koja neosporno utiču na sposobnost nemačkih preduzeća da uspešno posluju, dešavanja na domaćoj političkoj sceni takođe imaju negativan efekat. Iako je 2023. godina, godina industrijskih politika koje treba da podrže preduzetnike, oni se suočavaju sa nedostatkom radne snage, rastućim porezima i socijalnim doprinosima i brze promene koje se uvode idu, na žalost, u pogrešnom smeru i ne donose povoljno privredno okruženje. Apelujući na donosioce politika za brže sprovođenje usvojenih planova, Rusvurm se posebno osvrnuo na sledeće:

  • sporu izgradnju solarnih postrojenja koja treba da ublaže visoke cene električne energije i dalje smanjena zavisnosti od isporuka gasa; naime, iako je planirana izgradnja 4-6 ovakvih postrojenja, do sada je izgrađeno samo jedno, te Nemačka neće moći da odahne u skoroj budućnosti zbog skupe električne energije,
  • upitno je i snabdevanje sirovinama i zavisnost od dobavljača izvan Evrope,
  • smanjena su i ulaganja u inovacije i istraživanja.

Kancelar Olaf Šolc je u svom govoru naglasio da su željeni ciljevi zacrtani Agendom 2030 visoko postavljeni,  te da se mnogo toga mora što brže dostići kako bi uspešnost na duge staze bila moguća. Plan transformacije je završen i sledeći su ciljevi važni:

  • dekarbonizacija – za to je neophodno imati održive, razumne koncepte koji uključuju energiju dobijenu iz obnovljivih izvora (sunce i vetar) i energiju dobijenu iz vodonika; sva ova infrastruktura traži i brze, hrabre pa i vizionarske poteze i zakonska rešenja koja će pogodovati razvoju ove infrastrukture, 
  • druga važna oblast na koju se Kancelar osvrnuo je digitalizacija za koju je neophodan razvoj mikroelektronike, a za to su potrebne adekvatne sirovine i transatlantska ulaganja, ali i razvoj adekvatnih veština u čemu prekvalifikacije i dokvalifikacije igraju ogromnu ulogu; takođe se priprema zakon koji će se ticati imigranata sa neophodnim veštinama, što bi trebalo da smanji nedostatak adekvatne radne snage; osim toga, diversifikacija lanca snabdevanja i sporazumi o slobodnoj trgovini sa Mercosur zemljama, Kenijom, Indijom bi trebali da umanje opasnost od nedostatka sirovina.

Osim uvodnih izlaganja Rusvurma i Šolca, dvodnevni događaj će uključiti i više panela tokom kojih će se diskutovati o strateškom suverenitetu Evrope, pitanjima bezbednosti, odnosima između Evrope, SAD i Kine, veštačkoj inteligenciji i drugim aktuelnim temama.

Unija poslodavaca Srbije je u okviru saradnje sa Federacijjom nemačkih privrednika njen redovan gost na ovim godišnjim događajima i ove godine je predstavlja Predsednik, Miloš Nenezić.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *