Bez poskupljenja cene goriva još mesec dana, cena gasa ograničena

Na jučerašnjoj sednici Vlada Republike Srbije je usvojila Uredbu kojom se ograničava visina cene naftnih derivata do 31. jula ove godine. Takođe, u cilju sprečavanja nestašica, obezbeđenja sigurnosti snabdevanja tršišta i očuvanja makroekonomske stabilnosti, doneta je i Odluka o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590, kao i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto.

Imajući u vidu nagli skok cena prirodnog gasa, koji je doveo i do globalnih poremećaja na tržištu ovog energenta u čitavoj Evropi Vlada RS je na jučerašnjoj sednici usvojila i Uredbu i privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji. Ovom uredbom se propisuje privremena mera ograničavanja cene gasa i pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji koja se koristi za obračun cene za dalju prodaju i osnovne cene, određuju subjekti koji imaju pravo na nadoknadu razlike u ceni, kao i postupak ostvarivanja prava na nadoknadu. Uredba se odnosi isključivo na količine prirodnog gasa namenjenog za potrošnju na teritoriji Republike Srbije.

Takođe, doneta je i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kako bi se zaštitilo tržište i sprečile deformacije u formiranju cena roba koje su od izuzetne važnosti za snadbevanje potrošača. Uredbom se ograničavaju kako proizvođačke cene, tako i one u trgovini na veliko i malo.

Usvajenje pomenutih uredbi ima za cilj da se spreče moguće štete po privredu i građane Srbije, a o detaljnijim informacijama možete se upoznati ovde

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *