Bez dogovora o minimalnoj ceni rada – odluku donosi Vlada Republike Srbije

Na današnjoj 117. sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije socijalni partneri nisu postigli dogovor o visini minimalne cene rada, tako da će odluku o tome doneti Vlada Republike Srbije 14. septembra 2023.godine.

Predlog Ministarstva finansija je da cena radnog časa u 2024. bude povećana sa 230 dinara na 271 dinar, tako da bi minimalna zarada iznosila 47.154 dinara.

Da bi se rasteretila privreda, Ministarstvo finansija je prihvatilo predlog Unije poslodavaca Srbije da se od 01. januara 2024. godine, neoporezivi deo zarade podigne sa 21.712 dinara na iznos od 25.000 dinara, što je dodatno rasterećenje privrede od oko 2000 dinara po svakom radniku mesečno.

U poslednjih nekoliko godina zalaganjem Unije poslodavaca Srbije neoporezivi deo zarade je povećan za čak 118% , a ukupna opterećenja na zarade umanjena za 4,75% što predstavlja nesumnjiv uspeh svih nas koji se borimo za bolji privredni ambijent.

Ovo povećanje će omogućiti poslodavcima značajne uštede na ime uplaćenih poreza i doprinosa na zarade.

„Mi smo sa ovim povećanjem došli do veoma dobrog zadovoljstva svih strana, radnici će dobiti više, poslodavci će plaćati više ali dobiće veliko rasterećenje, i imaće zadovoljenje razlike. Ovo je izuzetno veliko povećanje, veliko rasterećenje i veliki podstrek da se ne ulazi u sivu ekonomiju i podstrek za firme koje počinju svoje poslovanje“ istakao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

On je naglasio da će Unija poslodavaca Srbije, uz podršku socijalnih partnera i Vlade nastaviti da radi na smanjenju birokratskih procedura.

Takođe, zahvalio se Vladi Republike Srbije na podršci koju pruža privredi u vidu pravovremenog povraćaja PDV-a, održavanju stabilnog kursa nacionalne valute kao i za pomoć u energetici.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *