Bespovratna sredstva za razvoj preduzetništva

Bespovratna sredstva se mogu koristiti za kupovinu, izgradnju i investiciono održavanje poslovnog i magacinskog prostora, kupovinu mašina i drugih sredstava koja se koriste u procesu proizvodnje, nabavku softvera i računarske opreme, kao i obezbeđivanje trajnih obrtnih sredstava koja čine najviše 10% ukupnog investicionog ulaganja. Takođe, sredstva se mogu koristiti i za mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje.

Pravo prijave imaju preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, a koji u prethodne dve godine nisu poslovali sa gubitkom i ispunjavaju uslove iz Programa.

Za realizaciju Programa obezbeđena su bespovratna sredstva u iznosu od 900.000.000,00 dinara. Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000,00 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000,00 dinara za pravna lica, niti veći od 12.500.000,00 dinara za sve privredne subjekte.

Privredni subjekti koji ispune uslove , mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20% bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30% bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju trećoj ili četvrtoj grupi razvijenosti.

Pored apliciranja za bespovratna sredstva, privredni subjekti  mogu podneti zahtev za kredit kod Fonda za razvoj, kako bi finansirali preostali deo vrednosti projekta.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *