Bespovratna sredstva za inovativna preduzeća

Fond za inovacionu delatnost raspisao je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava kompanijama i malim i srednjim preduzećima. Za bespovratna sredstva kompanije mogu da konkurišu putem Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija.

Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom već postoji potreba na tržištu. Bespovratna sredstva su namenjena mladim mikro i malim preduzećima ne starijim od pet godina, kao i timovima. Pojedinačno se po projektu dodeljuje do 80.000 evra, a Fond finansira maksimalno 70% troškova projekta, čije je trajanje do 12 meseci.

Kroz Program sufinansiranja inovacija dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu. Korisnici ovog programa su mikro, mala ili srednja preduzeća. Bespovratna sredstva omogućavaju preduzećima razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija sa visokom dodatom vrednošću. Program podržava i podsticanje komercijalizacije istraživanja i razvoja postojećih inovativnih preduzeća. Bespovratnim sredstvima podržaće se i uspostavljanje saradnje/partnerstava sa međunarodnim kompanijama/organizacijama.

Opredeljenim bespovratnim sredstvima koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70% ukupnih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60% za srednja preduzeća. Predviđeno trajanje projekata po ovom Programu je do 24 meseca.
Prijave za oba Programa podnose se putem portala Fonda za inovacionu delatnost, a poziv će biti otvoren do 31. avgusta 2020. godine.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *