Beograd domaćin Borda AICESIS – Međunarodne asocijacije ekonomskih i socijalnih saveta

Beograd je 1. i 2. decembra prvi put domaćin Borda AICESIS – Međunarodne asocijacije ekonomskih i socijalnih saveta i sličnih organizacija.

Srbija, odnosno njen Socijalno-ekonomski savet za punopravnog člana izabran je 2018. godine, na sednici Generalne skupštine koja je održana u Parizu. Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, izabran je za člana Borda na sednici ovog tela 2019. godine u Bukureštu.

Pored zasedanja Borda AICESIS u Palati Srbija održava se i konferencija „Za bolju budućnost u svetu rada i kapitala“. Kroz tri panela govornici će analizirati teme ključne za sadašnji trenutak i budućnost socijalnog dijaloga: temu socijalnog preduzetnišva, temu kvaliteta poslova i kretanja zarada i temu budućnosti rada, radnih odnosa i nedostatka radne snage.

„Za nas kao državu je velika čast da budemo domaćini ovakvog međunarodnog događaja. On pokazuje koliki je značaj Socijalno-ekonomskog saveta u socijalnom dijalogu, ali nas i obavezuje da u budućnosti dajemo veći značaj radu SES-a. Jedino tako ćemo u razgovoru sa svim stranama ići u smeru onog što jeste cilj svake odgovorne vlasti, a to je da idemo ka državi blagostanja. Upravo je dijalog ono što država promoviše i želi da promoviše na svim nivoima vlasti“, rekao je Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Za Srbiju je veliko priznanje da bude punopravni član AICESIS, a još veće u činjenici da smo član Borda ove značajne organizacije. To što smo domaćini Borda, koji se održava jednom godišnje na svetskom nivou, predstavlja potvrdu velikih koraka koje smo napravili u više od dve decenije otkako postoji socijalni dijalog u Srbiji. Kroz saradnju sa AICESIS i partnerskim organizacijama imamo priliku da usvojimo najbolje prakse i da dijalog unapredimo, kao jedini put za održiv ekonomski razvoj, koji uvažava interese sve tri strane: države, sindikata i poslodavaca“, rekao je na otvaranju konferencije Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije i član Borda AICESIS.

AICESIS je osnovan 1989. godine sa ciljem da promoviše socijalni dijalog, razmenu stavova i primera dobre prakse organizacija koje okupljaju socijalne partnere. Asocijacija radi u tesnoj saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO) i Ekonomskim i socijalnim savetom Ujedinjenih nacija (ECOSOC).

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *