Minimalna cena rada-Anketa poslodavaca

У склопу  кампање пословнОкружење која се бави оценом привредне климе у Србији и очекивањима привредника у погледу даљих државних интервенција и позитивних помака у погледу стварања подстицајног окружења за пословање, Унија послодаваца Србије током јула, традиционално реализује консултације и истраживање ставова послодаваца са циљем да се сагледају ставови привредника по питању висине минималне цене рада у Републици Србији.  

Преговори са представницима Владе Републике Србије и  синдикатима почињу у августу како би се најкасније до 15. септембра усвојила одлука о минималној цени рада за наредну 2022. годину.  

У складу са чланом 112. Закона о раду,  Минимална цена рада утврђује се одлуком Социјално-економског савета , уз обавезу да се нарочито узму у обзир следећи параметри – трошкови живота, кретање просечне зараде у Републици Србији, егзистенцијалне и социјалне потребе запосленог и његове породице, стопа незапослености, кретање запослености на тржишту рада и општи ниво економске развијености Републике Србије.

Циљ овог кратког, једноминутног истраживања је да сагледамо ваше ставове-ставове привреде по питању минималне цене рада, па нам је сваки допринос овом истраживању изузетно значајан.  

Анкету можете попунити овде  https://forms.gle/bpnF79VJ2LbTJwQq9

Резултате истраживања поделићемо са вама и представницима власти у Републици Србији. Анкета је анонимна и сви добијени резултати анкете ће бити обрађени и објављени као статистички подаци, а ваши коментари неће бити потписани.

U okviru pregovora o visini minimalne cene rada u 2020. godini uspeli smo da povećamo neoporezivi deo zarade na 18300 dinara.

Rezultate ankete iz 2020. godine možete videti ovde

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *