Minimalna cena rada-Anketa poslodavaca

U sklopu  kampanje poslovnOkruženje koja se bavi ocenom privredne klime u Srbiji i očekivanjima privrednika u pogledu daljih državnih intervencija i pozitivnih pomaka u pogledu stvaranja podsticajnog okruženja za poslovanje, Unija poslodavaca Srbije tokom jula, tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada u Republici Srbiji.  

Pregovori sa predstavnicima Vlade Republike Srbije i  sindikatima počinju u avgustu kako bi se najkasnije do 15. septembra usvojila odluka o minimalnoj ceni rada za narednu 2022. godinu.  

U skladu sa članom 112. Zakona o radu,  Minimalna cena rada utvrđuje se odlukom Socijalno-ekonomskog saveta , uz obavezu da se naročito uzmu u obzir sledeći parametri – troškovi života, kretanje prosečne zarade u Republici Srbiji, egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice, stopa nezaposlenosti, kretanje zaposlenosti na tržištu rada i opšti nivo ekonomske razvijenosti Republike Srbije.

Cilj ovog kratkog, jednominutnog istraživanja je da sagledamo vaše stavove-stavove privrede po pitanju minimalne cene rada, pa nam je svaki doprinos ovom istraživanju izuzetno značajan.  

Anketu možete popuniti ovde  https://forms.gle/bpnF79VJ2LbTJwQq9

Rezultate istraživanja podelićemo sa vama i predstavnicima vlasti u Republici Srbiji. Anketa je anonimna i svi dobijeni rezultati ankete će biti obrađeni i objavljeni kao statistički podaci, a vaši komentari neće biti potpisani.

U okviru pregovora o visini minimalne cene rada u 2020. godini uspeli smo da povećamo neoporezivi deo zarade na 18300 dinara.

Rezultate ankete iz 2020. godine možete videti ovde

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *