8. Forum organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana

Praćenje procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU) zemalja našeg regiona je sastavni deo rada Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK). Razmena pogleda na trenutnu situaciju u civilnom društvu regiona, njegovim potrebama i daljem razvoju se odvija u okviru Foruma, a on se organizuje svake druge godine počev od 2006. Forum okuplja organizacije civilnog društva (OCD) Zapadnog Balkana, članove EESK-a, predstavnike nacionalnih socijalno-ekonomskih saveta i sličnih institucija, predstavnike EU institucija i međunarodnih organizacija. Učesnici usvajaju zaključke koji se dostavljaju nacionalnim vlastima i EU institucijama.

8. Forum je održan u Skoplju, 30. septembra – 1. oktobra 2021. Glavne teme diskusije su se ticale mogućnosti poboljšanja procesa pristupanja, doprinosa OCD-a Zelenoj agendi, stanja u socijalnom dijalogu i omogućavanja građanskog prostora na Zapadnom Balkanu. U ovom velikom događaju učestvovali su Krista Šveng, predsednica EESK-a, Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije, Oliver Varheli, komesar za susedsku politiku i proširenje i drugi visoki zvaničnici iz regiona. Uniju poslodavaca Srbije je predstavljao Boško Savković, generalni sekretar, koji je takođe bio jedan od panelista na temu socijalnog dijaloga.

U završnoj deklaraciji učesnici su posebno istakli da bi sistematsko uključivanje socijalnih partnera i organizovanog civilnog društva u procese planiranja, programiranja, implementacije i praćenja vezano za pristupne reforme trebalo da bude princip koji se ne odnosi i ne očekuje samo od vlada Zapadnog Balkana, već tu praksu takođe treba da sprovode same institucije EU. Učesnici su takođe pozvali institucije EU i vlade Zapadnog Balkana da ojačaju ukupne kapacitete socijalnih partnera, uz istovremeno potpuno očuvanje njihove nezavisnosti. Naime, funkcionalni socijalni dijalog treba da bude važan deo pregovora o pristupanju EU, a socijalne partnere treba sistematičnije i blagovremeno konsultovati o svim zakonodavnim predlozima i strateškim dokumentima koji se smatraju relevantnim.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *