“14. oktobar” nov član Unije poslodavaca Srbije

“14. Oktobar” osnovan je 1923. godine od strane austrijskih i mađarskih investitora, kao kompanija specijalizovana za proizvodnju i popravku vagona pod nazivom “SRPSKO AKCIONARSKO DRUŠTVO ZA OBNOVU I IZRADU MAŠINA I VAGONA”.

Na početku svog osnivanja fabrika je obavljala poslove remontovanja i proizvodnje železničkih vagona i gvozdenih konstrukcija. U periodu posle drugog svetskog rata fabrika započinje pored čelične konstrukcije i procesne opreme i rudarske opreme proizvodnju građevinskih, poljoprivrednih i rudarskih mašina.

Tadašnji “14. Oktobar” postaje jedan od najvećih ključnih proizvođača građevinskih mašina razne namene u Jugoslaviji, i jedan od poznatih u Evropi i svetu. 14.oktobra 1944.godine preduzeće će u čast dana oslobođenja grada Kruševca u Drugom svetskom ratu poneti istoimeni naziv.

U oktobru 2017.godine “14.oktobar” Kruševac nakon sprovedenog postupka stečaja je kupljen od od strane privrednog društva “CZESHOSLOVAK GROUP” a.s. čije je sedište u Češkoj republici.

Nakon toga usledilo je ponovno pokretanje proizovodnje što je dovelo i do pozitivnih rezultata.  Ključni poslovi vezani su za proizvodnju inženjerskih proizvoda i komponenti za civilnu i vojnu industriju.

Prema rečima Aleksandra Vasiljevića, generalnog direktora kompanije “14. oktobar” cilj daljih poslovnih aktivnosti je sadržan u njihovoj viziji:

“Kreirati stabilnu i odgovornu kompaniju, sposobnu da posluje i proizvodi visokokvalitetan i pristupačan inžinjering u vojnom i civilnom sektoru. TOP non-automotive kompanija u Kruševačkom regionu.”

“14. Oktobar” trenutno zapošljava 319 radnika, skoro duplo veći broj u odnosu na trenutak kada je „CZESHSLOVAK GROUP“ a.s. preuzela preduzeće. Kao rezultat uspešnog poslovanja jesu novi ugovori, a ujedno se vrši obnavljanje mašinskog parka i  nastavak modernizacije proizvodnje.

Ulaskom “14. Oktobra” u članstvo Unije poslodavaca Srbije dobili smo snažno pojačanje u Sektoru Metalne i elektro industrije i aktivne sagovornike koji svojim bogatim iskustvom mogu dati značajan korak u planiranju politika u ovoj poslovnoj grani.

Takođe, kroz zajedničku saradnju, radićemo na unapređenju politike obrazovanja, posebno dualnog obrazovanja kao i politike zapošljavanja. Više o kompaniji “14. Oktobar” i njenim poslovnim aktivnostima i programima možete videti na njihovom sajtu www.14oktobar.rs

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *