109. Konferencija Međunarodne organizacije rada

Konferencija se održava na godišnjem nivou, a usled ograničenja globalne pandemije Covid-19, ove godine je održana virtuelno.  Uprkos različitim vremenskim zonama i tehničkim ograničenjima i izazovima, Konferencija je uspešno održana u planiranom roku, u periodu od 3-19. juna 2021.

Tokom Konferencije održani su izbori za članove Administrativnog odbora koji će zastupati interese sve tri strane u narednom trogodišnjem periodu. Kada su u pitanju predstavnici evropskih poslodavaca, njihovi izabrani zastupnici su iz Nemačke, Francuske, Norveške, Švajcarske, Belgije, Grčke, Španije i Rusije.

U okviru Komiteta posvećenog socijalnoj zaštiti, UPS je pratila diskusiju i izradu zaključnog dokumenta koji je posebno naglasio neophodnost realizacije univerzalne socijalne zaštite, jačanja sistema socijalne zaštite, njegovu održivost i adekvatno finansiranje. Tim povodom, socijalni partneri su naglasili da od MOR-a očekuju podršku u formulisanju i primeni nacionalnih politika i strategija, u izgradnji kapaciteta, kao i u efektivnom planiranju i mobilizaciji i alokaciji resursa.

Tokom Konferencije je zasedao i Komitet za odgovor na Covid-19. U usvojenom zaključku odato je prizanje ulozi bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga u okviru neposrednog odgovora na efekte krize u raznim sektorima. Za inkluzivan ekonomski rast i rast zaposlenosti neophodne su odgovarajuće javne i privatne investicije u sektore koji su najteže pogođeni krizom, kao što su ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj i maloprodaja. U ovu grupu spadaju i oni koji imaju najveći potencijal da prošire mogućnosti za dostojanstven rad – ekonomija brige (zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, obrazovanje), obrazovanje i razvoj infrastrukture. MOR mora imati rukovodeću ulogu u podsticanju inkluzivnog i održivog oporavka usmerenog na pojedinca i od njega se očekuje da pruži snažniju podršku naporima država članica za oporavak i iskoristi podršku drugih multilateralnih organizacija i međunarodnih institucija.

Održan je i Samit posvećen svetu rada sa fokusom na razarajuće posledice Covid-19 na ljude kao i na planu da se izgradi bolja budućnost rada. Ključni govornici na Samitu su bili Papa Franja, Predsednik Republike Koreje Mun Džae-in, portugalski Premijer Antonio Kosta i Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden koji su izrazili svoje poglede na glavne probleme sveta rada.

Drugi deo Konferencije će biti održan tokom jeseni 2021., takođe virtuelno, kada će se održati diskusija u okviru preostale dve tačke dnevnog reda – Nejednakosti i svet rada i Veštine i doživotno učenje.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *